U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu proslavljena kineska nova godina

kineska nova godina

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sinoć je svečanim prijemom za visoke uzvanike i mnogobrojne prijatelje održana proslava Kineske nove godine. Slavlju su uz gradonačelnika Ivana Čehoka kao domaćina i kineskog veleposlanika njegovu ekselencija Hu Zhaominga nazočili i mnogobrojni uglednici među kojima i Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, koji je kako je rekao kineski veleposlanik godinama uspješno utirao put hrvatsko-kineskog prijateljstva i na tome mu posebno zahvalio. Svečanosti je nazočio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.


Proslavu je organiziralo Veleposlanstvo Republike Kine, a domaćinstvo su preuzeli Grad Varaždin i HNK u Varaždinu, uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva turizma te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
Slavlje je otpočelo svečanim govorima i zakuskom, a nastavljeno nastupom glazbeno-plesnog ansambla Hinggan iz Autonomne regije Unutarnja Mongolija koji su izveli izvorne i aranžirane mongolske narodne skladbe. Bio je to vrhunski glazbeno-scenski nastup garniran svirkom, plesom i prekrasnim glasovima, ukratko večer za pamćenje i za izvođače, ali i za razdraganu publiku koja je s puno uzbuđenja i oduševljenja umjetnike na kraju nagradila dugim stajaćim ovacijama.
- To je eto prvo u nizu takvih kulturnih događanja u novoj godini, kineskoj godini svinje, koja simbolizira prosperitet, dobru sreću i blagostanje - rekao je kineski veleposlanik te dodao: - Ujedno to je i godina u kojoj se obilježava Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma koja će biti obilježena diljem Hrvatske u raznim prigodnim programima, a Hrvatska će biti i zemlja domaćin summita inicijative 16+1, zemalja istočne i srednje Europe i Kine.


Kineski veleposlanik naglasio je u svom pozdravnom govoru i tradicionalne prijateljske odnose s Hrvatskom, te Varaždinom kao gradom kulture, sporta ali i dobre investicijske klime. I
Stjepan Mesić posebno je naglasio koliko dobri i prijateljski odnosi s NR Kinom kao najvećim svjetskim proizvođačem i izvoznikom znače za Hrvatsku, ali i Kinu, koja je primjerice glavni izvođač radova na Pelješkom mostu.
- Velika je čast da kinesko veleposlanstvo baš od Varaždina kreće s proslavom svog praznika proljeća i obilježavanjem kulturne suradnje između dvaju prijateljskih naroda. Također mogu reći i da je Varaždin jedan od rijetkih koji je i grad prijatelj jednog kineskog grada. Sretni smo i što je osim kulturne suradnje sve bolja je i suradnja na sportskom i gospodarskom planu, zato smo posebno počašćeni što njihov kick of kreće upravo od nas, rekao je gradonačelnik.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.