Hrvatska porazom zaključila Svjetsko prvenstvo: „Kauboji“ završili na šestom mjestu

Hrvatska porazom zaključila Svjetsko prvenstvo: „Kauboji“ završili na šestom mjestu

Na Svjetskom rukometnom prvenstvu 2019. Hrvatska je završila na šestoj poziciji. „Kauboji“ su izgubili je od Švedske u utakmici za peto mjesto rezultatom 34:28. Interesantno je da su Šveđani u uvodu utakmice rezignirano isticali što uopće moraju igrati za nebitno 5. mjesto, a hrvatski igrači i stručni stožer najavljivali su da se od SP-a žele oprostiti pobjedom te s osmijehom otići kući.

No, od prve minute Hrvatska je izgledala indiferentno i kao da joj se rezultatski odviše ne „grize“, što su Šveđani koristili u svakom napadu i na kraju do vrha napunili Šeginu i Stevanovićevu „vršu“. Ne može se „Kauboje“ odviše kriviti  ni što su u ovako nebitno utakmicu ušli „mlohavo“, baš je tako i odigrali, ali postavlja se pitanje zašto onda više prilike nisu dobili igrači iz drugog plana. Ovako su mlađi sjedili na klupi, a Karačić, Stepančić, Horvat i Musa (opravdano) pazili da se ne ozlijede. No, ni to nije uspjelo jer je Karačić sredinom drugog poluvremena nezgodno pao na šaku i izašao je iz igre i tek pred kraj su zaigrali Bećiri i Jotić.

Hrvatska obranu, zapravo, nije ni igrala a mučila se i u napadu i pravo je čudo da je na poluvrijeme otišla sa samo tri gola manjka. Šveđani su pogodili, čak, pet stativa te iskoristili sve hrvatske izgubljene lopte. U drugom poluvremenu koncentracija je potpuno nestala i Švedska je rutinski održavala prednost te na kraju bez problema došla do tog nebitnog 5. mjesta. Hrvatska je izgubila čak 15 lopti i s takvom igrom nije imala šanse čak ni u susretu revijalnog karaktera.

Nakon svega ostaje otvoreno retoričko pitanje: Da li je ovo predstavljanje hrvatske rukometne reprezentacije na SP-u domet ovog generacijskog potencijala Hrvatske?  Ili su "Kauboji", bez obzira na sudački „nestašluk“ s Nijemcima i ozljede Cindrića, Mamića, Marića, Pavlovića, Mandalinića, Kopljara, Šušnje..., morali biti u polufinalu? Zaboga,  imamo vrhunske svjetske igrače, koji su svojim dokazanim statusima i sportskim dosezima, naprosto, morali biti na postolju! Ali zašto to nisu?

Aktualni europski prvaci Španjolci zauzeli su sedmo mjesto i tako osigurali nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine, oni su svladali Egipćane sa 36-31 (17-18). Dvoboji za medalje na rasporedu su u nedjelju. Od 14.30 će Francuska i Njemačka igrati za broncu, dok će Danska i Norveška od 17.30 sati igrati finale.

Foto:AFP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.