Hrvatska izgubila od Njemačke i oprostila se od polufinala Svjetskog prvenstva

Hrvatska izgubila od Njemačke i oprostila se od polufinala Svjetskog prvenstva

Hrvatska rukometna reprezentacija ostala je bez izgleda za plasman u polufinale Svjetskog rukometnog prvenstva 2019. u Njemačkoj i Danskoj nakon što je u drugom susretu skupine I u Koelnu nakon velike drame izgubila od Njemačke sa 22:21 (11:11).

Hrvatska je uoči zadnjeg kola protiv Francuske ima tri boda manje od Francuza i Nijemaca i više ih ne može dostići. Sada nam predstoji borba za plasman među sedam najboljih kako bi izborili kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine. Tijekom prvog poluvremena niti jedna momčad nije uspjela ostvariti više od dva gola prednosti, a takav trend nastavio se i u prvih 10-ak minuta nastavka. No, zbog neučinkovite i bezidejne igre Hrvatske u napadu Njemačka je u 45. minuti stigla do najveće prednosti od 18-15.

Fenomenalan Marin Šego uspio je spojiti nekoliko sjajnih obrana, pa Njemačka čak 10 minuta nije postigla gol što su izabranici Line Červara iskoristili za preokret i vodstvo 19-18 šest minuta prije kraja. Nažalost, tu prednost nisu uspjeli sačuvati.

Dvije minute prije kraja njemački vratar Wolff obranio je udarac Duvnjaka i bacio loptu u protunapad koji je Pekeler iskoristio za vodstvo Njemačke 21-20. a nakon prekršaja Karačića u napadu Gensheimer je 40 sekundi prije isteka vremena s krila pogodio za 22-20 i zatvorio Hrvatskoj mogućnost prolaska.

Kolo prije kraja natjecanja u skupini I Njemačka i Francuska su sa po sedam bodova osigurale prolazak u polufinale, dok je Hrvatska ostala na diobi trećeg mjesta sa Španjolskom sa po četiri boda. Brazil je peti s dva, a Island šesti bez bodova. U srijedu će u posljednjem kolu Hrvatska igrati protiv Francuske te nam je potrebna pobjeda kako bi osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Nakon šokantnog poraza od Brazila, hrvatski rukometaši su pronašli snagu kako bi odigrali jednu mušku utakmicu protiv domaćina prvenstva i samo su nas nijanse dijelile od slavlja. Bila je to prava ratnička i čvrsta utakmica s malo golova. Velika drama i igra živaca u kojoj su domaćini slavili pred skoro 20.000 gledatelja.

Za razliku od dvoboja protiv Brazila, Hrvatska je odlično ušla u utakmicu protiv favoriziranih Nijemaca. Poveli smo 2:0 i 3:1, Njemačka je potom uzvratila s tri gola u nizu za prvo vodstvo na utakmici (3:4). U 13.minuti smo ponovo imali dva pogotka viška (6:4), ali se Njemačka vratila serijom 4-1 i stigla do nove prednosti (7:8). Sredinom prvog dijela izgubili smo ritam i upali u krizu. Od 15. do 26. minute zabili smo samo jedan gol, srećom Marin Šego je odlično branio pa se domaćin nije previše odvojio (8:10). Njemačka je tada ostala bez dva isključena igrača što je Hrvatska sjajno iskoristila i serijom 3-0 stigla do vodstva 11:10. Do kraja poluvremena Njemačka je izjednačila.

No, u nastavku susreta smo se mućili, imali smo velikih problema u napadu, a u obrani smo popustili. U 40. minuti Njemačka je otišla na +2 (13:15), a pet minuta kasnije i prvi put na utakmici na tri gola prednosti (15:18). Činilo se kako će Njemačka u tim trenucima prelomiti utakmicu, no 'Kauboji' su se čudesno vratili.

Štrlek je vratio nadu smanjivši na 16:18 oko 12 minuta prije kraja, potom je Šego je skinuo 'zicer', a Šipić spustio na minus jedan (17:18). U 52. minuti imali smo prigoduednačiti, ali je Musa zapucao kontru. Nakon još jedne Šegine obrane dobili smo novu priliku i Šipić je zabio za 18:18. Fantastični Šego svojom devetom obranom gurnuo nas je u priliku da i povedemo, što je iskoristio Vranković zabivši za 19:18 šest minuta prije kraja utakmice.

Fabian Wiede je uspio izjednačiti, no, Šipić nas je vratio u novo vodstvo. Fäth je zabio za 20:20 tri minute prije kraja, a nakon našeg promašenog napada Pekeler je iz kontre doveo domaćine u vodstvo 20:21. Nažalost, u idućem napadu Štrleku je suđeno probijanje i Njemačka je imala napad za pobjedu kojeg je s krila realizirao Gensheimer za vodstvo 20:22 samo 40 sekundi prije kraja. Horvat je smanjio brzim golom, ali za više od toga nije bilo vremena.

Sada nam predstoji borba za plasman među sedam najboljih kako bi izborili plasman na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2020. godine. Kvalifikacije će izboriti sedam najboljih sa SP-a, pa je važno da 'kauboji' osvoje treće mjesto u skupini kako bi osigurali plasman među šest najboljih.

Hrvatska će, ako izgubi i od Francuske, ostati na četiri boda, koliko sada ima i Španjolska, a 'Furija' će u zadnjem kolu igrati protiv Njemačke. Do četiri boda može i Brazil ako pobijedi Island. U tom slučaju zatvorio bi se krug od tri reprezentacije od četiri boda, a zbog gol-razlike u međusobnim duelima, Španjolci bi uzeli treće mjesto, a Hrvatska bi zauzela četvrto mjesto i potom igrala za sedmo mjesto protiv četvrtoplasirane ekipe iz druge skupine. Ako Hrvatska i Španjolska same budu imale po četiri boda, treće mjesto će osvojiti 'kauboji' zbog boljeg međusobnog duela iz prve faze natjecanja.

Foto: NordPhoto

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.