Izložbom „Kroz stoljeća lokalnog međimurskog tiska“ započeo Mjesec hrvatske knjige

LOKALNI TISAK

„Kroz stoljeća lokalnog međimurskog tiska" naziv je izložbe koja je otvorena u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec. Izložba je označila početak aktivnosti koje Knjižnica organizira u okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenoga, a otvorenju je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Predstavljeno je 14 tjednih novina koje su izlazile na tlu Međimurja, kako je rekao autor izložbe i voditelj Zavičajne zbirke Insulana Knjižnice „Nikola Zrinski“ Borivoj Radojčić te dodao: Ovo je prvi puta da je napravljen povijesni presjek objavljivanja lokalnih novina u Međimurju kroz temu “što je međimurski tisak” u proteklih sto i trideset godina. Prve novine bile su politički tjednik Medjimurje (Megyimurje/Muraköz), nakon kojih su počele izlaziti Međimurske novine. Neke od novina koje su izlazile su i Glas Međimurja i Zagorja, Medjimurski Hrvat, Međimurski Glasnik i Čakovečki Strički.“

Uz izložbu je predstavljen pretisak knjige dr. Ivana Novaka „Samoodredjenje naroda i Magjari“ povodom 100 godina od izlaženja (1918.) koji je predstavila ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan. Knjigu je dr. Novak započeo pisati još za vrijeme Prvog svjetskog rata, a svjedoči o borbi Međimuraca za nacionalnu slobodu te je objavljena uz jubilarnu obljetnicu oslobođenja Međimurja i priključenja Hrvatskoj 24. prosinca 1918. godine.  „Budući da se u knjižnicama čuva baštinska građa, odlučili smo da mjesec hrvatske knjige ima temu i motiv baštine s težnjom da se sami moramo izboriti za očuvanje naše baštine. Zbog toga, ove godine ponovno promoviramo našu Zavičajnu zbirku i želimo pokazati kako brinemo i čuvamo svoju povijesti.“, istaknula je ravnateljica Križan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.