Ministarstvo kulture I medija podržalo organizaciju Foruma muzealaca u suradnji s ICOM-om

Ministarstvo kulture I medija podržalo organizaciju Foruma muzealaca u suradnji s ICOM-om

Ova uzrečica Maria Andrettija koju je u svom izlaganju na Forumu iznijela poznata marketinška konzultantica iz Velike Britanije Cecilia Martin dodatno je inspirirala sudionike da promišljaju o kompetencijama potrebnim za adaptivno vođenje institucija u vremenu brzih promjena u okruženju. ICOM Hrvatska je zajedno s Dvorom Trakošćan bio oorganizator susreta  uz podršku međunarodnih ICOM-ovih komiteta INTERCOM, MPR, ICTOP i ICOMON te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i uz sudjelovanje članova ICOMOS Hrvatska.

Dana 23. svibnja 2024. konferencijska dvorana Dvora Trakošćan bila je prepuna muzealaca  koji su se odazvali na forum izgradnje kapaciteta na temu „Kako smanjiti rizike poslovanja muzeja prilagodljivim modelima upravljanja u području jačanja kapaciteta, brendiranja i muzejskih investicija“.  Događanje je okupilo ugledne međunarodne i domaće stručnjake kao izlagače i voditelje radionica. Cilj skupa bio je razmatranje strategija za smanjenje rizika u poslovanju muzeja putem prilagodljivih modela upravljanja, s posebnim naglaskom na jačanje kapaciteta, brendiranje i muzejske investicije. Forum su otvorili Željka Modrić Surina, predsjednica ICOM Hrvatska, i Goranka Horjan, ravnateljica Dvora Trakošćan i predsjednica INTERCOM-a.  Uvodno izlaganje održala je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za muzeje, arhive i knjižnice Ministarstva kulture i medija donoseći impresivan pregled ulaganja u nacionalne muzeje tijekom nekoliko proteklih godina.

Međunarodni izlagači bili su  Asma Ibrahim, predsjednica ICOMON-a i osnivačica Državnog muzeja središnje banke Pakistana, te Cecilia Martín iz Velike Britanije, članica MPR i savjetnica za brendiranje i osnivačica mreže Cultural Connection. Donoseći primejre iz različitih dijelova svijeta pridonijeli su diskusiji svojim raznolikim perspektivama i stručnim znanjima, potvrđujući kako je svaki sektor danas podložan globalnim promjenama. Ravnateljica Ibrahim,  izgradila je respektabilnu međunarodnu karijeru a bila je i Fulbrightova stipendistica, prezentirala je brojne izazove u provedbi velike imuzejske investicije u jednoj od najreprezntativnijih zgrada u Karachiju. Danas je generalna ravnateljica nacionalnog muzeja kojeg je osnovala. Cecilia Martín, koja pomaže muzejima i kulturnim organizacijama u pronalaženju novih načina povezivanja s publikom, gostujući je predavač na prestižnim institucijama poput Sveučilišta u Barceloni, Central Saint Martins i Kraljevskog koledža za umjetnost. Motivirala je sudionike da razmisle o važnosti marketinških alata kada se u poslovanju muzeja primjenjuju sa svrhom ispunjavajući msiju muzeja.

Poseban naglasak skupa bio je na izgradnji kapaciteta mladih profesionalaca. Studenti Filozofskog fakulteta i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu imali su priliku sudjelovati u izlaganjima, diskusijama i trening radionicama. Eminentni domaći stručnjaci predstavili su svoje poglede na izgradnju otpornosti u muzejima. Darko Babić, predstojnik Katedre za muzeologiju na Sveučilištu u Zagrebu, Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, i Dražen Arbutina, predsjednik ICOMOS Hrvatska, podijelili su svoja iskustva i najbolje prakse iz svojih područja te otvorili pitanja za polemike u radionicama koje su uslijedile. Hrvatski prirodoslovni muzej prvi je koji će otvoriti vrata nakon protupotresne obnove i imati novi fantastični stalni postav uz druge relevantne sadržaje. No obnova tako zahtjevnog spomeničkog kompleksa bio je dugotrajan proces i realiziran je zahvaljujući predanom muzejsko timu na čelu s ravnateljicom Vlahović.

Nakon izlaganja i diskusija uslijedio je interaktivni dio skupa – trening radionice u skladu s ICOM-ovim specijalnim projektom  izgradnje kapaciteta koji je posebno usmjeren na mlade profesionalce. Koordinatorica skupa, Goranka Horjan, ravnateljica Dvora Trakošćan i predsjednica Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment (INTERCOM), vodila je radionicu čija je tema bila održivo financiranje i provedba investicija. Drugu radionicu, posvećenu brendingu i marketinškim izazovima, vodili su Sanjin Mihalić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, te Andrea Gerenčer, voditeljica marketinga. Treću radionicu o izgradnji kapaciteta budućih zaposlenika  kroz formalno obrazovanje i daljnje cjeloživotno učenje vodio je Darko Babić, profesor na Katedri za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Sudionici su u Dvor Trakošćan stigli iz različitih dijelova Hrvatske, a forum je istaknuo je važnost otvaranja novih međusektorskih suradnji u suvremenom i dinamičnom muzejskom okruženju, koje se suočava s brojnim izazovima. Prije odlaska obišli su trakošćanski muzej i upoznali se s brojnim institucionalnim izazovima na licu mjesta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.