Bozanićevo odreknuće - Na čelo hrvatske katoličke crkve stupio nadbiskup Kutteša

Bozanićevo odreknuće -  Na čelo hrvatske katoličke crkve stupio nadbiskup Kutteša

Papa Franjo prihvatio je zahtjev za umirovljenje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, kojega je od subote na toj dužnosti nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša, priopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj. Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj obavijestila je da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom.  Naslijedit će ga mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije, stoji u priopćenju.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je u subotu 15. travnja novom zagrebačkom nadbiskupu Draženu Kutleši te uputio riječi zahvale dosadašnjem zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, izvijestio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora, a čestitke im je uputio obojici i Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je uputio sljedeću čestitku novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši koji će naslijediti dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića:

„Preuzvišeni oče nadbiskupe, s iskrenom radošću čestitam Vam na časnoj i odgovornoj službi koju Vam je povjerio Sveti Otac papa Franjo kao nasljedniku dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.Vaš životni i svećenički put, kao i iskazana briga za pastoral koju ste uvijek iskreno pokazivali, jamstvo su da ćete i kao zagrebački nadbiskup nastaviti odgovorno svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje u Crkvi u Hrvata. 
Radujem se Vašoj novoj službi i želim Vam obilje snage i uspjeha na mjestu zagrebačkog nadbiskupa. Vjerujem da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju i dijalog između Vlade i Katoličke Crkve na dobrobit hrvatskih građana. Molim Vas, primite iskrene čestitke uime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno ime.“  Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvaljuje kardinalu Josipu Bozaniću na iznimnom doprinosu koji je dao u više od 25 godina obavljanju nadbiskupske službe, kao i na ostvarenoj suradnji i povjerenju između Vlade i Katoličke Crkve.

Prisjetimo se prije 25 godina u službu zagrebačkog nadbiskupa uveden je Josip Bozanić, a dva mjeseca nakon toga, novi je nadbiskup uzburkao javnost i vlast dvjema riječima, odnosno sintagmom koja i danas odjekuje: grijeh struktura. 

 Evo što o tome piše HRT:

- Nagle promjene političkog i gospodarskog sustava omogućile su brzo bogaćenje pojedinaca i sve veće siromašenje brojnih građana. Na djelu je grijeh struktura, što su omogućili zakoni i propisi, čiji prvotni cilj nije bio opće dobro čovjeka i zajednice, rekao je Josip Bozanić na božićnoj misi 1997. godine. Tijekom desetljeća društveno-političkih, ali i crkvenih promjena, Bozanić je bio meta i opravdanih i neopravdanih kritika. 2003. U četvrt stoljeća službe u Zagrebu nisu ga zaobilazile afere, od prebendara, preko vatikanske banke pa do slučaja Dajla, koji će u mnogočemu odrediti budućnost hrvatsko-vatikanskih odnosa.
2005. pokrenuo je osnivanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta koje danas ima 6 studija i oko 1500 studenata. Ovo umirovljenje tiče se samo nadbiskupske službe, a ne kardinalske časti koju uživa u Crkvi, objašnjava nam stručnjak kanonskog prava Ilija Jakovljević. 

- Nadbiskup Bozanić, evo prestala mu je služba kao zagrebačkog nadbiskupa, ali ostaje mu uvijek ona koju vrši u sveopćoj Crkvi kao kardinal. On još nema 80 godina. Papa upravlja Crkvu uz pomoć kardinala i kardinale saziva na razna savjetovanja, evo da se i dogode konklave prije nego napuni 80 godina on će biti onaj koji može birati i biti biran za papu, kazao je vlč. Ilija Jakovljević, kanonski pravnik. 
Doživio je veliku čast dvaput dočekavši pape, no kao nadbiskup nije dočekao kanonizaciju Alojzija Stepinca, zbog čega sigurno ostaje žal.Posljednje godine službe obilježili su pandemija i potres. Ostaje bez svog doma i bez katedrale. Nekoliko dana nakon petrinjskog potresa na misi u povodu dana žalosti za žrtvama, kardinal naslućuje da će iduće goruće političko pitanje biti - obnova nakon potresa. Gotovo godinu dana poslije, obnova i dalje stoji.

- Apeliram na sve, osobito na odgovorne na državnoj i gradskoj razini, da požure, nemojmo sporiti nemojmo usporavati zbog bespotrebne administracije zbog administracije koja postaje samo kočnica, kazao je Bozanić 2021. godine. 
Svaka nova osoba u sredinu unosi nešto novo i ima svoj stil upravljanja ističe prof. Danijel Labaš. Zagrebački nadbiskup mora biti spona domovinske i iseljene hrvatske, a u gradu koji se svakim danom mijenja, neizbježno je pitanje obnove. 

- Mi smo svi zajedno proživjeli pandemiju koja je utjecala na naše duhovno i mentalno zdravlje, na tom će području trebati raditi, a potres je donio jedan novi stres na kojem će nadbiskup otvarati vjerojatno neke nove pastoralne aktivnosti u kojima će ići ususret vjernicima i svim ljudima dobre volje u nadbiskupiji, rekao je Danijel Labaš, Hrvatsko katoličko sveučilište. Iza kardinala Bozanića dugih je 25 godina nadbiskupske službe proživljene u složenim okolnostima. Kakvi su učinci, pokazat će vrijeme. 

 
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.