Papa Franjo poručio - Živimo u mračnom i gorkom razdoblju, ali Bog vodi povijest, ovo je tužan Božić molim vas imajte veliko srce

Papa Franjo poručio - Živimo u mračnom i gorkom razdoblju, ali Bog vodi povijest, ovo je tužan Božić molim vas imajte veliko srce
Papa Franjo (Papa Franjo (arhivska snimka - Vatican Media)  (ANSA) dao je intervju talijanskoj televiziji, programu Canale 5, iznoseći svoja razmišljanja o brojnim temama kao što su rat u svijetu, siromaštvo te Svjetsko nogometno prvenstvo. Poručio je - Ovo je tužan Božić, Božić rata - molim vas, imajte veliko srce. Raduje se pobjedi nogometaša svoje domovine Argentine na svjetskom nogometnom prvenstvu, a  prije nego što je saznao da će Argentina biti prvak Svjetskog nogometnog prvenstva, Papa je zamolio da pobjednici žive s poniznošćua oni koji ne pobijede da žive s radošću jer najveća vrijednost nije pobijediti ili izgubiti, nego igrati čisto, dobro igrati

Napomenuvši da Sveti Otac uskoro slavi deset godina pontifikata, vatikanski novinar Fabio Marchese Ragona upitao je Papu ima li nešto što nije ostvario, a da želi. Uvijek postoje stvari koje treba učiniti, odgovorio je Papa. Prepoznao je da Kardinalsko vijeće i Tajništvo za ekonomiju idu naprijed, ali je rekao da se uvijek može učiniti više, te je istaknuo - možemo imati vrlo organiziranu Kuriju, župu, biskupiju, ali ako nema misionarskog duha, ako se tamo ne moli, ništa se ne pomiče naprijed. Molitva je važna.

 

Papa je primivši u audijenciju talijansku sindikalnu organizaciju papa osudio ono što on naziva „izopačenošću rada“, počevši od nejednakoga tretmana žena koje zarađuju manje od muškaraca i koje se „otjera“ kada zatrudne. Teški poslovi još uvijek su slabo zaštićeni, istaknuo je te upozorio na smrti na radnom mjestu: „Svaka smrt na radu poraz je za cijelo društvo“, a 17. prosinca piše Vatican News. Njemački Deutsche Welle piše da je izjavio i da je ustreba li zbog bolesti ili nemoći spreman dati ostavku. No, naša časna Klaudija u ovo pred božićno vrijeme izabrala je ovu vijest:

Papa Franjo predvodio je misu na blagdan Gospe Guadalupske, 12. prosinca te pozvao stanovnike diljem Latinske Amerike da se u nju ugledaju kako bi izgradili kulturu koja skrbi o svima, uključujući migrante koji traže bolji život i budućnost. Predvodeći misno slavlje u Bazilici svetog Petra, Papa je u homiliji istaknuo kako se Božja blizina pokazuje putem Majke njegova Sina.„Bog nikada ne prestaje bdjeti nad našim svijetom – potrebitim i ranjenim – kako bi mu pomogao svojim suosjećanjem i milosrđem“, rekao je.

„Njegov način interveniranja, očitovanja, uvijek nas iznenađuje i ispunjava nas radošću“. Papa Franjo predvodio misu na blagdan Gospe Guadalupske u bazilici svetog Petra

Isus ostaje u našoj blizini

Osvrćući se na liturgijsko čitanje iz Poslanice svetog Pavla Galaćanima, Papa je primijetio da je Bog poslao svoga Sina, „rođenog od žene“, kako bi nas otkupio.„U Isusu, rođenom od Marije“, rekao je, „Vječni ulazi u nesigurnost našeg vremena, postaje zauvijek i nepovratno ‘Bog-s-nama’ i hoda uz nas kao brat i suputnik“.Isus nam stoga ostaje blizu kao prijatelj i jednak u svemu osim u grijehu, dodao je Papa. Detalj s mise u bazilici svetog Petra

Povratak smisla i dostojanstva

Govoreći o ukazanju Gospe od Guadalupe u Meksiku 1531., papa Franjo je rekao da je Blažena Djevica Marija otišla u Ameriku ponuditi Božju utjehu u vrijeme povijesnog preokreta.„Prije gotovo pet stoljeća, u kompliciranom i teškom vremenu za stanovnike Novoga svijeta, Gospodin je htio preokret koji se dogodio susretom dvaju različitih svjetova preobraziti u povratak smisla i dostojanstva, u otvorenost Evanđelju“.

Spas usred rata i nepravde

Papa je ukazanja Gospe od Guadalupe povezao s aktualnim, „teškim“ vremenima. Podsjetio je na „buku rata, sve veću nepravdu, glad, siromaštvo i patnju“ zbog kojih naš horizont izgleda „turoban i uznemirujući“. Unatoč tomu, Bog podsjeća da je čak i ovo vrijeme „povoljno vrijeme spasenja“, naglasio je Sveti Otac, jer nas Gospodin poziva da prigrlimo bratstvo i ostavimo po strani sebičnost. „[Marija] želi ostati s nama. Ona nas moli da joj dopustimo da bude naša majka, da otvorimo naše živote njezinu Sinu Isusu i prihvatimo Njegovu poruku kako bismo naučili ljubiti poput njega“.

Marija - bliska migrantima

Govoreći mimo pripremljenog teksta, Papa je podsjetio kako mnogi ljudi na američkom kontinentu trpe „siromaštvo, izrabljivanje, socio-ekonomski i kulturni kolonijalizam“. Marija se nalazi „usred karavana koje dolaze u potrazi za slobodom putujući prema sjeveru. Ona je usred ovog američkog naroda ugroženog u svom identitetu zbog divljeg i izrabljivačkog poganstva, ranjenog aktivnim propovijedanjem praktičnog i pragmatičnog ateizma. I ona je tu. ‘Ja sam vaša majka’, kaže nam“, naglasio je Sveti Otac.

„Ove godine slavimo blagdan Gospe Guadalupske u teškom trenutku za čovječanstvo. Gorko je ovo vrijeme, puno ratne buke, rastućih nepravdi, gladi, siromaštva i patnje. I premda se ovaj horizont čini sumornim, uznemirujućim, s predznacima još većeg uništenja i pustoši, božanska ljubav i blizina nam govore da je i ovo povoljno vrijeme spasenja, u kojem nam Gospodin, preko Djevice Marije, nastavlja darivati ​​svoga Sina, koji nas poziva na bratstvo i sestrinstvo, da ostavimo po strani sebičnost, ravnodušnost i antagonizam, pozivajući nas da „žurno“ preuzmemo odgovornost jedni za druge, da izađemo ususret našoj zaboravljenoj i odbačenoj braći i sestrama iz naših potrošačkih i apatičnih društava“.

Latinoamerikanci u tradicionalnim nošnjama

Molitva za obnovu društva

Podsjetio je i na pokretanje međukontinentalne devetnice Gospi Guadalupskoj kao pripremu za 500. obljetnicu ukazanja koja će se obilježiti 2031. godine.

„Potičem sve članove hodočasničke Crkve u Americi, pastore i vjernike“, rekao je, „da sudjeluju u ovom slavljeničkom putovanju koje ima za cilj promicati susret s Bogom preko Gospe od Guadalupe, za obnovu društvenog i crkvenog tkiva ovih naroda i zajednica“.

Na kraju je Papa molio da Isus svima udijeli dane ispunjene radošću i mirom, „kako bi mir Gospodnji prebivao u našim srcima i u srcima svih muškaraca i žena dobre volje“.

 

Papa Franjo u posjetu zatvorenicima

Papa državnim poglavarima: „Pomilovanje“ za zatvorenike povodom Božića

Sveti Otac uputio je pismo državnim poglavarima u kojem je izrazio želju da pomiluju zatvorenike za koje se smatra da „imaju pravo i koristi od takve odredbe“ Papa Franjo uputio je želju za „gestom pomilovanja“ zatvorenika uoči Božića.

U pismu upućenom poglavarima država, rimski biskup ih poziva to učine „prema našoj braći i sestrama koji su lišeni slobode i za koje se smatra da mogu imati koristi od takve odredbe“.Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni rekao je kako je želja da se „ovo vrijeme označeno tenzijama, nepravdama i konfliktima otvori milosti koja dolazi od Gospodina“.

Pranje nogu zatvorenicima: „Bog uvijek oprašta“

Molba za pomilovanje zatvorenika poglavarima država uputio je i 2000. papa Ivan Pavao II. u dokumentu na jedanaest stranica povodom obilježavanja Jubileja u zatvorima. Tjedan dana nakon toga, 9. lipnja, papa Ivan Pavao II. posjetio je rimski zatvor „Regina Coeli“ te u ime Isusa koji je bio „utamničen, ismijan, suđen i osuđen“ zatražio od „nadležnih vlasti“ smanjenje kazne, kako bi zatvorenici nakon izlaska iz zatvora mogli graditi novi život. Papa Ivan Pavao II. taj je zahtjev ponovio 14. studenog 2002. senatorima i zastupnicima s kojima se susreo tijekom posjeta talijanskom parlamentu.Papa Franjo pokazao je svoju blizinu zatvorenicima tijekom mnogih apostolskih posjeta kao i u drugim situacijama, posebno tijekom obreda pranja nogu na Veliki četvrtak u Velikom tjednu.

Jubilarna 2016. za zatvorenike

Tijekom Svete godine milosrđa 2016., prigodom Jubileja zatvorenika 6. studenog, za vrijeme molitve Anđeoskog pozdravljenja u Bazilici svetog Petra sa zatvorenicima, potaknuo je vlade da im udjele pomilovanje. Tom je prigodom Sveti Otac uputio apel „u korist poboljšanja životnih uvjeta u zatvorima diljem svijeta, da se u potpunosti poštuje ljudsko dostojanstvo zatvorenika“.

Također se osvrnuo na „potrebu za sustavom kaznenog pravosuđa koji nije isključivo kazneni, već otvoren za nadu i izglede za reintegraciju pritvorenika u društvo“.

„Na poseban način stavljam na razmatranje nadležnim civilnim vlastima svake države mogućnost da se, u ovoj Svetoj godini milosrđa, izvrši čin pomilovanja za one zatvorenike za koje se smatra da imaju pravo i koristi od te odredbe“, istaknuo je Papa.

Papa umjetnicima: Glazba je put do mira

Papa Franjo zahvalio je glazbenim umjetnicima koji će nastupiti u subotu navečer na godišnjem božićnom koncertu u Vatikanu, rekavši da su njihovi talenti dar, ali i odgovornost. Prihod od glazbene izvedbe, koja je ove godine posvećena temi mira, namijenjen je za dva humanitarna projekta koje planiraju realizirati salezijanci u ratom razorenoj Ukrajini

Sveti Otac primio je u subotu, 17. prosinca u audijenciju glazbene umjetnike koji će večeras nastupiti na godišnjem božićnom koncertu u Vatikanu. Papa Franjo primio umjetnike božićnog koncerta u Vatikanu

Božićni koncert u Vatikanu

Događanje se organizira svake godine od 1993. u dobrotvorne svrhe okupljajući međunarodno priznate glazbene umjetnike. Prihod će ove godine ići za potporu dvama humanitarnim projektima koje planiraju realizirati Don Boskovi salezijanci u ukrajinskim gradovima Kijevu i Lavovu.U svom pozdravnom govoru upućenom oko 120 nazočnih, Papa je zahvalio organizatorima što su ovo 30. izdanje odlučili posvetiti temi mira, pod geslom „Naša hitna situacija je mir“.„Mir – rekao je – obuhvaća najdublje čežnje ljudskog srca, stoga je ispravno da najbolje od svoje materijalne, intelektualne i duhovne energije posvetimo njegovoj službi“. Umjetnici božićnog koncerta na audijenciji kod Pape

Solidarnost s narodom u Ukrajini

Papa je zatim pohvalio glazbene umjetnike za potporu jer će prihodi od njihovih nastupa donijeti sredstva salezijancima koji djeluju u Ukrajini, a koji su nakon izbijanja rata ostali na strani ukrajinskog naroda, smještajući izbjeglice i dijeleći im hranu i lijekove. Ovaj projekt pokazuje spremnost na solidarnost s našom braćom i sestrama koji pate zbog rata. Nadalje je primijetio da nas Božić poziva da se osjećamo bliže njima. „Doista – rekao je – ono što čujemo u Božjoj riječi svake godine tijekom ovog vremena došašća nije poruka pomirenja sa sudbinom ili žalosti, već poruka nade i radosti“.

Uloga glazbe u promicanju mira i bratstva

Papa je istaknuo da glazba i pjesma imaju posebnu ulogu u prenošenju ove poruke čak i u najmračnijim trenucima. Svojom pjesmom pomažete u širenju poruke ljubavi i života, dodirujući mnoga srca i šireći duh bratstva. Tako Bog djeluje u povijesti, čak i u bolnim i pustim scenarijima. Zbog toga je – rekao je – njihov talent veliki dar, ali „i odgovornost“, jer može pomoći u njegovanju prijateljstva i mira. Glazba smiruje srce; otvara nas dijalogu; potiče susrete i prijateljstva. U tom smislu glazba je poziv i put do mira.

Umjetnici koji će nastupiti na božićnom koncertu u Vatikanu

Dva projekta koje planiraju salezijanci u Kijevu i Lavovu

Novac prikupljen od večerašnjeg koncerta pomoći će Don Boscovim salezijancima da izgrade potpuno opremljeno podzemno sklonište za društvene aktivnosti u Kijevu, koje će se nakon završetka rata moći pretvoriti u manje kazalište, a preko njega multi-sportski teren i igralište. U Lavovu salezijanci žele nabaviti glazbenu i sportsku opremu za cjelogodišnji program potpore koji uključuje razne aktivnosti mladih u oratorijima i ljetnim kampovima.

Papa: Neki izvlače moje riječi iz konteksta da me odvedu kamo oni žele

Ulomak iz intervjua Pape Franje za španjolske novine ABC. Razgovor koji potpisuju Julian Quirós, direktor ABC-a, i Javier Martínez-Brocal, vatikanski dopisnik za ABC, u cijelosti će biti objavljen sutra, 18. prosinca

Kako je koljeno?

Već hodam, odluka da se ne operiram pokazala se ispravnom.

Vidim da ste jako dobro...

(Smijeh) Da, već sam došao u godine kada se mora govoriti „Kako izgledaš dobro!“.

Kad sam Vas vidio u kolicima, mislio sam da će se Vaš raspored smanjiti, ali on se utrostručio.

Upravlja se glavom, ne koljenom.

Dana 13. ožujka proslavit ćete desetu obljetnicu kao Papa. Vaš nas je izbor sve iznenadio.

I mene. Rezervirao sam kartu za povratak u Buenos Aires na vrijeme, na Cvjetnicu. Bio sam vrlo smiren.

Kako ste naučili biti Papa?

Ne znam jesam li naučio ili nisam... Povijest te uhvati gdje jesi.

Što Vam je najteže u tome biti Papa?

Ne moći hodati ulicom, ne moći izaći. U Buenos Airesu sam bio vrlo slobodan. Koristio sam javni prijevoz, sviđalo mi se vidjeti kako se kreću ljudi.

No Vi i dalje viđate mnogo ljudi...

Kontakt s ljudima me ispunjava, zato nisam otkazao ni jednu audijenciju srijedom. Ali nedostaje mi izlazak na ulicu, jer je sada kontakt po funkcionalnosti. Idu „vidjeti Papu“, po toj funkciji. Kad sam izlazio na ulicu, nisu ni znali da sam kardinal.

Ovdje u Domu Svete Marte viđate mnogo ljudi. Čini se da neki to iskorištavaju i žele dati do znanja da su Papini prijatelji zbog vlastitih interesa.

Prije šest ili sedam godina na misu je došao jedan argentinski kandidat. Napravili su fotografiju ispred sakristije i rekao sam im: „Molim vas, nemojte to politički koristiti”. „Možete biti sigurni“, odgovorio je. Tjedan dana kasnije, Buenos Aires je bio oblijepljen tom fotografijom, dotjeranom da izgleda kao da je riječ o osobnoj audijenciji. Da, ponekad me koriste. Ali puno više mi koristimo Boga, pa ću šutjeti i ići dalje.

Također mora biti teško to što svaka Vaša riječ biva izbalansirana

Ponekad to rade s hermeneutikom prije onoga što sam rekao, kako bi me odveli kamo žele da idem. „Papa je ovo rekao”... Da, ali rekao sam to u određenom kontekstu. Ako to izvučete iz konteksta znači nešto drugo.

Nijedan Papa nikada nije davao medijske konferencije ili intervjue govoreći tako slobodno.

Vremena se mijenjaju.

Kakav biste poklon zatražili za ovaj Božić?

Mir u svijetu. Koliko ratova ima na svijetu! Izbliže nas pogađa onaj u Ukrajini, ali sjetimo se i Mjanmara, Jemena, Sirije, gdje se vode borbe već trinaest godina...

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.