S ponosom proslavljen Dan državnosti Hrvatske u New Yorku

svečanost NY

U organizaciji hrvatske zajednice i Generalnog Konzulata Hrvatske u NY proslavljen je Dan Državnosti Hrvatske u New Yorku. Svečana 25. obljetnica hrvatske državnosti održana je 24. lipnja u predivnoj dvorani Hrvatskog središta na Manhattanu, a počela je intoniranjem američke i hrvatske himne te minutom šutnje za sve hrvatske branitelje i civilne žrtve poginule u Domovinskom ratu. Svečanosti je prethodila Sveta Misa u hrvatskoj crkvi koju vode naši franjevci.

 

Svečanost je otvorio koordinator programa Johnny ŠkibolaFra Željko Barbarić je blagoslovio, a brojne uzvanike iz redova hrvatske zajednice, njihove prjatelje te goste pozdravila je gospođa Lidija Babić, konzul gerant, koja se osvrnula na težak put Hrvatske do konačnog osamostaljenja. Posebno je istaknula važnost ovog povijesnog dana kada je Sabor donio odluku o hrvatskoj neovisnosti kao i težinu izgradnje države u otežanim okolnostima rata, stradanja, povratka i obnove. Fra Barbarić je između ostaloga ukazao na važnost jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske kao jedan od glavnih preduvjeta za daljnju izgradnju i jačanje Hrvatske u novonastalim složenim okolnostima.

 Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. Proslava Dana državnosti je prigoda da izrazimo zahvalnost i duboko poštovanje prema žrtvama Domovinskog rata i svima koji su pridonijeli uspostavi samostalne i neovisne Hrvatske. Cijena koju smo platili za slobodnu i samostalnu državu bila je vrlo visoka. Prema trenutnim podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, ukupni broj stradalih i nestalih s hrvatske strane bio je 15.007 osoba - 8685 hrvatskih branitelja i 6322 civila, od čega 402 djece.

U muzičkom dijelu nastupili su istaknuti glazbenici Tomi Mischell, Ella Mische, Damir Radov, Stanko Bončić i Srećko Mavrek. Folklorna grupa Hrvatska Ruža oduševila je sve nazočne spletom kola sa otoka Krka.

 

 

Održana je i izložba skulptura poznatog hrvatskog kipara i umjetnika Nikice Miočića Kačića, a svoje slike izložio je i hrvatski umjetnik Niki Čizmić.

 

 

Uvijek dobro raspoložena Ane Mljećka izložila je dio hrvatske kulturne baštine – tradicionalne vezove iz dubrovačkog kraja (Mljet, Konavle i Dubrovačko primorje).

 

Pisma sa čestitkama hrvatskoj zajednici uputili su njujorški gradonačelnik Bill De Blasio, gradonačelnik Fort Lee-a NJ Mark Sokolich, senator države New York Tony Avella i dekan Rider University’s College of Continuing Studies Boris Vilić.Posebna zahvala našim franjevcima, fratrima i časnim sestrama te slijedećim sponzorima:

1.Gaspar Deli, 2.Restaurant Dubrovnik, 3.LaFORTUNA. 4.Boun Gusto,Restaurant , 5.Picola Venecija, 6.Muncan Food,Corp, 7.Adriatic Meat Market, 8.Rudar Club NY, 9.Istria Sport Club, 10.Piccola Venecia Restaurant, 11.DJERDAN-Burek shop, 12.Vila Berulia Restaurant, 13.Rossini's Restaurant, 14.Arno Italian Ristorante, 15.Delmonico's Kitchen-Steakhousees NY, 16.Adriaticwine & Liquor NY, 17.WINE WORLD WIDE,INC, 18.Pan Adriatic ,INC, 19.Croatia Travel, 20.Adriatic Breeze, 21 DPH-NY, 22. Mirela i Davor Rosini, 23.Drazen Lovjer, 24.Tatjana Bistre, 25.Ana Glavan, 26.Jolanda Suric Beretin, 27.Marica i Sime Spadina, 28.Senka Ivankovic, 29.Ines Vucetic, 30.Ane Mljećka, 31.Luis A.Rodriguez, 32.Milka Zepina, 33.Hrvatske žene, 34.Društvo Sv.Krunice , 35.Hrvatska Ruža, 36.Lile Matura, 37.Ivan Marić, 38.Ivica Dubić (Croatian TV America) i 39.Dijana Lasic.

 

 Odlučnost i jedinstvo bili su ključni u borbi za samostalnost i slobodu, tako i na iznimno zahtjevnom putu međunarodne afirmacije. Svakako treba odati priznanje i brojnim hrvatskim športašima, koji su svojim vrhunskim rezultatima doprinijeli jačanju ugleda Hrvatske u svijetu. Ovih dana pratimo savršenu igru naših nogometaša na Svjetskom nogometnom prvenstvu kojima želimo daljnji uspjeh i da dospiju do vrha kao što su uspjeli ponosne 1998. godine.

 Iako danas imamo svoju državu, moramo ulagati još veći napor u izgradnji njenih institucija. Državne institucije trebaju pravedno i učinkovito djelovati. Stoga je potrebno puno više odlučnosti, hrabrosti i moralnog vodstva. Na Hrvate u svijetu se zasigurno može računati u daljnjoj izgradnji i moralnoj obnovi Hrvatske.

 

 

Srećko Mavrek

HIA News Correspondent

New York, USA

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.