Canberra Croatia - najuspješniji hrvatski klub u Australiji

Canberra Croatia - najuspješniji hrvatski klub u Australiji

Možda ste čuli za ovaj klub, a možda vam ništa ne znači. Ako je ovo prvo, to je vrlo vjerojatno zbog Josipa Šimunića i njegovih početaka u Canberri, kako životnih, tako i nogometnih. Istina, popularni “Joe” profesionalnu je karijeru započeo u još jednom nogometnom klubu hrvatskih iseljenika, Melbourne Knightsu, za koji je igrao od 1995. do 1997. godine upisavši 30 nastupa i tri pogotka. Nakon toga ga je čekao odlazak u Njemačku gdje se profilirao kao igrač. No, sve je krenulo u rodnoj mu Canberri. Do 16. godine prolazio je sve mlađe dobne uzraste Canberre Croatia, koja se tada zvala Croatia Deakin, budući da se klub nalazio, ali i danas se nalazi u malom predgrađu Canberre koja se zove Deakin. Iako se nalaze u dijelu gradskog prstena u kojem obitava niti 3.000 stanovnika, s pravom se nazivaju najuspješnijim hrvatskim klubom u Australiji. Prošle su sezone osvojili NPL ACT 1, što je u prijevodu – druga australska liga, a to po mnogim kladionicama uopće nije bilo iznenađenje. Trenutno su na drugoj poziciji iste lige.

 

Povezanost s Pavelićem

Klub Canberra osnovan je još 1958. godine, od strane hrvatskih izbjeglica kojih je danas u ovom gradu oko 5.000. Klub su nazvali Croatia Soccer Club, a bio je poznat po jednostavnom nazivu – Croatia. Iduće je godine Croatia SC počela nastupati kompetitivno u drugoj ligi te je već nakon prve sezone zaradila plasman u prvu diviziju, što je onda bilo lako moguće budući da nogomet u Australiji nije bio razvijen, a i samim time bilo je malo liga. Godine 1960. u čitavoj Australiji zabranjeni su nazivi klubovi s prisutnim etničkim elementom, pa je, stoga, naziv kluba promijenjen u Soccer Club HOPE. Stvaratelji Croatia SC-a tako su pronašli način kako da se priklone pravilima, a opet ostave “ono nešto” hrvatsko u nazivu, s obzirom na to da je HOP, odnosno, Hrvatski oslobodilački pokret, bio pokret krajnjih desničara kojeg su utemeljili Ante Pavelić i njegovi kolege 1956. godine.

 

12 trofeja u 60-ima

Pod tim nazivom, SC HOPE osvojio je prvi naslov 1962. pobijedivši Kosciusko u velikom finalu Premiership finalu rezultatom 7-3. U naredne četiri godine HOPE je uzeo pet različitih titula, vodeći veliku borbu s Juventusom iz Brunswicka, predgrađem Melbournea. Kada su nametnuta pravila popustila, SC HOPE vratio se u prošli naziv koji je reflektirao hrvatstvo čitave zajednice – Croatia Deakin Soccer Club. U 60-ima, Croatia je osvojila ukupno 12 trofeja te su 1969. godine odlučili, kako bi kompletirali uspješno razdoblje, otvoriti za javnost klupske prostorije, restorane i kafiće nasuprot stadiona.

 

Nepobjedivi krajem 80-ih

U narednim desetljećima nastavila se uspješnost kluba koji je nizao pobjedu za pobjedom, a posebice se pamti razdoblje od 1986. do 1988. godine kada su bili apsolutno nepobjedivi – upisali su 42 pobjede i šest remija bez poraza uz fascinantnu gol-razliku od 174-27. Krajem 80-ih klub je promijenio ime iz Croatia Deakin u današnje - Canberra Croatia, čime je započelo novo razdoblje za klub.

 

Dvaput finalisti hrvatskog svjetskog klupskog prvenstva

Iako se mislilo kako će se to ime zadržati dulje razdoblje, promjenom vlasničke strukture promijenilo se i ime. I to dvaput tijekom početaka 90-ih – prvo u Canberra Metro (1991. - 92.), a potom u Canberra Deakin (1993.). Sredinom 2000-ih događa se nova promjena imena, u Canberra FC, a 2007. godine dolazi do najvećeg nogometnog događaja za hrvatske iseljenike, kako u Australiji, tako i u svijetu – Hrvatskog svjetskog klupskog prvenstva. Prvo prvenstvo održalo se u Zagrebu s klubovima iz Australije, Kanade, SAD-a, Njemačke, Francuske i Austrije. U premijernom izdanju Canberra je poražena u finalu od Toronto Croatije rezultatom 1-3, a istu medalju osvojili su i četiri godine kasnije. Posljednje prvenstvo održano je prije šest godina, a tada je Canberra zauzela četvrto mjesto. Prošle godine Canberra FC vratila je nakon tri desetljeća ime Canberra Croatia, što je bila i posljednja, sedma promjena naziva kluba.

 

Talevski, Zelić, Luštica

Na početku priče spomenuli smo Josipa Šimunića, a tijekom povijesti Canberra Croatia imala je još neke poznate face u svojim redovima, poput Gorana Talevskog koji je sezonu 2003./04. proveo u splitskom Hajduku upisavši osam prvenstvenih nastupa. Od ostalih poznatih imena valja izdvojiti Neda Zelića (bivši stoper Borussije Dortmund, Eintrachta i 1860 Munchena; 34 nastupa za australsku reprezentaciju) i Stevena Lušticu (bivši veznjak Hajduka, Dugopolja i zaprešićkog Intera; rođak legendarnog Hajdukovoga krila, Slavka Luštice).

 

Velika borba za novi naslov

Trenutna postava Canberre sastavljena je gotovo potpuno od Australaca, s iznimkom jednog Ganca, Michaela Aikona Mensaha. Trećina ekipe satkana je od australskih Hrvata, a to su Marko Vrkić, Christian Pratezina, Mathew Grbeša, Jason Ugrinić, Ivan Pavlak, Daniel Subašić (zanimljivo, zar ne?), Daniel Barač i Thomas Miličević. Kako li smo ustvrdili na početku, ova se ekipa trenutno nalazi na drugome mjestu NPL ACT 1 lige, drugog ranga australskog nogometa. Nakon 17 odigranih utakmica imaju 11 pobjeda i šest remija, a za novi naslov morat će se dodatno pomučiti, budući da prvoplasirani Cooma Tigers ima dvije utakmice manje uz isti broj bodova. Za njih je glavno da opravdaju zahtjeve navijača, ali i kladionica, a to je da se nalaze pri vrhu prvenstvene ljestvice. Zasada im jako dobro ide.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.