Poslušajte "Scaramouche" - prvi CD hrvatskog pijanističkog D&B dua koji već godinama živi i radi u Madridu

Dubravka i Bruno

- Bilo je puno različitih repertoara, stilova i tendencija s kojima smo se družili ovih 15 godina. Nakon toliko vremena iskristaliziraju se određene skladbe s kojima ostanemo povezani duže vremena i koje o(p)staju kao naši vjerni pratitelji. Vrijeme je ponekad najbolji pokazatelj koja su to djela koja bismo željeli trajno zapisati. Učinilo nam se da bi za naš prvi CD upravo ovaj izbor bio zanimljiv za slušatelje, a istodobno simbolički povezao različite trenutke našeg 15-godišnjeg glazbenog putovanja. Kazališni svijet je posebno maštovit i magičan – to je jedan svijet koji pruža nevjerojatne mogućnosti, a čest je slučaj i inače da se razni vidovi umjetnosti međusobno povezuju i upotpunjavaju. Primjer su za to mnoga glazbena djela inspirirana primjerice literaturom ili slikarstvom, te obratno.

Skladbe koje smo predstavili postale su već dio standardnog koncertnog repertoara, prerastajući svoju originalnu funkciju, no ipak, djela su to koja odskaču od nekih ustaljenih obrazaca i donose svježinu i atraktivnost, kažu Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek, hrvatski pijanisti koji žive i rade u Madridu, a na koncertnim podijima nastupaju kao D&B duo.

-Teatralnost kombinacije dvaju klavira ili klavira četveroručno, sa svim svojim izražajnim mogućnostima, paletom boja i virtuoznim efektima, poslužila nam je kao idealno sredstvo da dočaramo magični svijet priča, osjećaja, sudbina i svega onoga što skriva fascinantni svijet kazališnih dasaka, ističu.

CD je sniman u Zagrebu i Dubrovniku. Ovdje je link na digitalne servise na kojima se može poslusati: https://imusiciandigital.lnk.to/vwtoLyzh i link na web stranicu izdavača: https://voxprimus.org/scaramouche/

O svom životu i radu u Madridu u vrijeme koronavirusa te planovima pak kažu:

- Uz česta putovanja koja iziskuje naš koncertni raspored, posljednjih nekoliko godina djelujemo i kao profesori na Glazbenom konzervatoriju “Katarina Gurska” u Madridu - gradu koji nam odgovara svojom energijom, načinom života i vitalnošću. Ova situacija koja je zahvatila cijeli svijet koliko god nas je usporila, s druge strane je iskristalizirala životne prioritete. U vremenima kad nam svima nedostaje druženja, koncerata i svih ostalih rituala koji čine život bliskim i humanim, glazba se pokazala kao nepromjenjiva i nezamjenjiva konstanta. Bez obzira na mnoge koncerte koji su bili otkazani, oni koje smo ipak uspjeli održati, naišli su na ogromnu zahvalnost i entuzijazam publike. To je i nama najbolja motivacija da prkosimo nedaćama trenutnog vremena u kojem se, unatoč pandemiji, događa i puno predivnih stvari. Učili smo novi repertoar, bavili se pedagoškim radom, kao i diskografijom.

Glazba i općenito kultura su svjedoci našeg postojanja i nijedan virus to ne može izbrisati. Od sljedećih projekata veselimo se prvom danu proljeća i posebnom koncertu tim povodom ovdje u Madridu u prestižnoj koncertnoj dvorani “Ateneo” gdje ćemo izmeđju ostalog izvesti i “Posvećenje proljeća” Igora Stravinskog.  Bit će nam iznimno veselje ponovno biti pred madridskom publikom, u gradu koji je iznimno bio pogođen pandemijom i polako vraćati se na koncertni podij. Svakako je u planu i u Hrvatskoj napraviti slavljenički koncert u povodu 15. godišnjice našeg dua čim prilike to dopuste, a za koje već spremamo i neka nova djela pisana bas za tu prigodu kao sto je “Roendanska uvertira”  našeg dragog skladatelja Alfija Kabilja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.