Josip Šušnjara, porijeklom iz Pule, upravlja bečkim Kursalonom, a njegova poslovna grupa specijalizirala se za kulturni turizam

Josip Šušnjara, porijeklom iz Pule, upravlja bečkim Kursalonom, a njegova poslovna grupa specijalizirala se za kulturni turizam

Nevjerojatno je ugodno kada u stranom svijetu susretnete Hrvata koji je uspio i koji je cijenjen u svijetu biznisa, kulture pa i visokog establišmenta te zemlje, a upravo to je Josip Šušnjara, porijeklom Hrvat, rođen i odrastao u Puli, koji je u Beč stigao prije više od 20 godina i ovdje ostao živjeti i raditi. Josip Šušnjara danas između ostalog upravlja i Kursalonom, koji je dio njegove grupe od osam tvrtki, a sam kaže da se bavi područjem kulturnog turizma, gastronomijom, nekretninama, organizacijom slobodnog vremena turista, organizacijom koncerata, te digitalnim platformama. Često je i sponzor za održavanje priredbi koje organizira Veleposlanstvo RH ili neka od hrvatskih udruga odnosno institucija, pa je Kursalon i redovito mjesto druženja i susreta Hrvata.


Josip Šušnjara preko svoje tvrtke Sounds of Vienna turistima iz cijelog svijeta koji dolaze u Beč priređuje nezaboravne glazbene doživljaje u mnogim prestižnim bečkim dvoranama, ali i u prostorima predivnog Kursalona koji se s unutrašnje strane dotiče 65.000 metara četvornih gradskog parka, a s ulične spaja na povijesnu Ringstraße. To, je jedna od najzanimljivijih građevina u Beču, izgrađena u talijanskom renesansnom stilu.

Samo ime palače još uvijek može ukazivati, da je Kursalon izvorno bio namijenjen spa centru, no danas je to salon za njegu duše. Uz preuzimanje upravljanja palačom Josip Šušnjara i njegovi suradnici zaslužni su za nastavak tradicije tog kultnog okupljališta Bečana, pa je Kursalon i danas mjesto za prestižne društvene događaje,gala večere, te koncertna i glazbeno - scenska događajanja u srcu Beča.

Do danas se na Kursalonu slavi čarolija valcera i žudnja za životom - koju je promovirao znani austrijski kompozitor Johann Strauss mlađi koji je tu slavio svoje prve velike uspjehe kao koncertni majstor. Iz koncertne dvorane, gdje je Strauss postavio svoj orkestar, s pozicije prve violine, posjetitelji mogu vidjeti i poznati zlatni kip, u gradskom parku, koji je 1921. godine podignut u sjećanje i postao najfotografiraniji bečki spomenik. Dvorana Lanner, koja se nalazi na gornjem katu Kursalona, ​​nazvana je po Straussovom dugogodišnjem prijatelju i njegovu podcijenjenom glazbenom suparniku Josephu Lanneru. Svojim svečanim stropom i blještavom rasvjetom ova veličanstvena soba je srce palače i impresivna glavna koncertna dvorana kuće. U dvorani Lanner jedan od najpoznatijih interpreta klasične bečke glazbe izvodi se svakodnevno: pod ravnanjem profesora Ude Zwölfera koji uz Salonorchester Alt Wien turistima predstavlja večer prepun bečkog šarma uz bučni zvuk valcera, polki, arija, dueta kao i operete i koncertnih melodija. U pratnji izvrsnih opernih pjevača i očaravajućih baletnih solista Salonorchester otkriva gledatelju čari bečkih klasika kroz zadivljujuće predstave.
- Imam grupu firmi koja se između ostalog bavi menadžmentom Kursalona, kavane Gloriette u Schönbrunnu, iznajmljivanjem prostora, gastronomijom, cateringom i glazbom, rekao nam je pomalo suzdržano naš sugovornik.
O nostalgiji za domom kaže da zapravo i ne postoji jer je Pula blizu:
- Od 1988. godine kada sam ovdje došao studirati, nekako mi se posložilo da ostanem nakon studija ekonomije, ali i danas rado odlazim u Pulu, iako mi je ovdje i posao i obitelj. To je samo 600 kilometara, a imam sreću da kao poduzetnik raspolažem svojim vremenom pa nema nostalgije jer svako malo otputujem, a i svako ljeto sam najmanje mjesec dana na odmoru u Puli.

Na pitanje kako je dobio mogućnost da zakupi Kursalon, odgovorio nam je da je bio natječaj, prostor je bio na raspolaganju, i naravno bilo je više firmi ali njegova je tvrtka dala najbolji koncept i najbolju ponudu s najboljim suradnicima.
- Imamo oko 300 zaposlenih – djelatnost nam je slobodno vrijeme turizam, iznajmljivanje prostora imamo i tri gastronomska objekta, organizirano koncerte klasične muzike i tu smo vodeći u Beču i u Austriji jer organiziramo oko 500 do 600 koncerata klasične glazbe godišnje, a ciljna grupa su nam turisti.
Za koncerte kojih je najmanje jedan, a ponekad i tri dnevno, iznajmljujemo i Konzerthaus, Musikverein čak 130 puta, Hofburg ...
Imamo i vlastiti orkestar, profesor Udo Zwölfer, koji je 22 godine bio koncert-majstor Wiener Volksoper naš je umjetnički direktor, a glazbenici su umjetnici koji dolaze iz poznatih bečkih orkestara, a među njima su i filharmoničari. Radimo ugovore s turističkim agencijama i drugim turističkim subjektima i nastojimo publici prezentirati bogatu glazbenu tradiciju s bečkim štihom, što posebno oduševljava turiste iz cijeloga svijeta. Njegujemo klasičnu bečku glazbu, a s našim orkestrom i puno putujmo svijetom.Drugi je naš posao razvoj nekretnina, a treći je digital business.
U tvrtki je zaposleno i 20-ak Hrvata, a kaže da je najviše Austrijanaca, dok o mogućnostima za novo zapošljavanje ističe da su svi kvalificirani i sposobni ljudi dobrodošli, naravno i Hrvati, kad se otvore radna mjesta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.