Hrvatska sudjeluje u NATO aktivnosti “Allied Sky”

NATO

Radeći zajedno ispunjavamo svoju osnovnu misiju: odvraćanje od agresije, sprječavanje sukoba i očuvanje mira, poručuje glavni tajnik NATO-a J. Stoltenberg

U sklopu zajedničke NATO aktivnosti „Allied Sky“, američki avioni B-52 u jednom će danu, 28. kolovoza 2020. godine, preletjeti područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi.

Navedene avione pratit će deseci zrakoplova zemalja članica Saveza, svaka u svom zračnom prostoru, šaljući poruku o snazi i solidarnosti  NATO saveza. Ova aktivnost ujedno je prilika za jačanjem sposobnosti saveznika kroz zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje te za sudjelovanje u budućim međunarodnim misijama.

Republika Hrvatska se odazvala pozivu za sudjelovanje u ovoj aktivnosti, a jedan američki avion B-52 prilikom preleta iznad Hrvatske pratit će avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ulazak američkog aviona B-52 u zračni prostor Republike Hrvatske očekuje se oko 16:14 na Dubrovačkom području odakle će uz obalu letjeti prema Kvarneru, a zatim prema Zagrebu. Izlazak iz zračnog prostora Republike Hrvatske predviđen je oko 16:59 sati na području Bregane.

Povodom ove aktivnosti, glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg je izjavio: “Radeći zajedno ispunjavamo svoju osnovnu misiju: odvraćanje od agresije, sprječavanje sukoba i očuvanje mira”.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.