Grlić Radman: Prijetnje Puljiću govore o položaju Hrvata u BiH

Grlić Radman

Javna osuda i prijetnje linča protiv vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića zbog planirane mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu sugeriraju da položaj hrvatskog naroda u BiH nije takav kakav bi trebao biti, izjavio je danas u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova. Gordan Grlić Radman rekao je novinarima da je izrazio potporu biskupu Puljiću, čovjeku koji je ostao u Sarajevu za vrijeme rata i "sjajan je primjer suživota, multikulturalizma". "Ova javna osuda, linč na neki način sugerira da položaj hrvatskog naroda u BiH nije takav kakav bi trebao biti", rekao je ministar.

Podrška za kardinala Puljića

Razgovarao je telefonom s Puljićem i podržao službu mise u sarajevskoj katedrali u sklopu proslave 75. godišnjice Bleiburške tragedije. Najava mise koja je zakazana za 16. svibnja susrela se s nizom osuda u BiH. "Dao sam svoju podršku svećenstvu, visokom crkvenom velikodostojniku koji je dva puta dovodio papu u BiH, koji je ... uvijek bio za mir, za suživot, poštovao je druge. To je bio moj čin da ga podržim i, naravno, položaj hrvatskog naroda." , Najavu mise za žrtve Bleiburga osudio je veliki broj političara u BiH, uključujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve glavne političare sarajevske stranke, te židovsku zajednicu BiH, Pravoslavnu crkvu i izraelsku ambasadu u BiH. Oni vjeruju da je misa zapravo prerušavanje za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tijekom Drugog svjetskog rata u Sarajevu počinili brojne zločine, u kojima je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset tisuća njezinih građana.

Svatko ima pravo na misu, molitvu

Vrhbosanska nadbiskupija odbacila je optužbe da pokušavaju rehabilitirati ustaški režim rekavši da je misa isključivo čin molitve za mrtve na temelju kršćanske nauke, koja također poziva na molitvu za one koji su bili na strani zla da im Bog oprosti grijehe. "Svatko ima pravo na misu, na molitvu, to je duhovni čin", rekao je Grlić Radman. Naglasio je da vjerske slobode u BiH trebaju biti demokratske vrijednosti i načela. Kardinala Puljića zajednički su izabrali biskupi Hrvatske i Bosne i Hercegovine za predsjednika Euharistije za Bleiburške žrtve.

Bleiburg komemoracija na tri lokacije

U travnju je Bleiburška počasna četa otkazala ovogodišnji središnji spomen žrtvama komunističke odmazde nad pripadnicima ustaške vojske NDH i civilima u Bleiburgu. Umjesto toga, komemoracija će se održati na tri lokacije. Na groblju u Unterloibachu bit će molitva voditelja Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, a na spomenik na Bleiburškom polju bit će položeni vijenci. Na zagrebačkom groblju Mirogoj održat će se molitve i molitve, a u ime državnih izaslanstava položit će se vijenci. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij Jure Bogdan, a molitvu će imama imama zagrebačke džamije Mersad ef. Kreštić. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodit će misu zadušnicu u sarajevskoj katedrali u 12.15 sati u skladu s epidemiološkim propisima za vjerske objekte u BiH.

Bleiburška tragedija je smrt desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika i civila NDH koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila u Jugoslavensku vojsku. Nekoliko desetaka je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ih je u Sloveniji poginulo sljedećih mjeseci u maršima poznatim danas kao "Križni put".

(Izvor: Vlada / HINA)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.