Međunarodni skup plinske struke u svibnju u Opatiji

Međunarodni skup plinske struke u svibnju u Opatiji

Od 8. do 10. svibnja u Opatiji će se održati 34. izdanje Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin. Očekuje se oko 600 delegata, predstavnika više od 200 tvrtki i organizacija te 60-ak uglednih predavača i 45 izlagača iz više od 20 zemalja.

Na konferenciji će biti izloženo trenutačno stanje i budući tijek izgradnje plinskih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj: evakuacijski plinovodi i dogradnja transportne mreže, projekt izgradnje kompresorske stanice za izjednačenje tlaka prema zemljama u okruženju te tijek izgradnje vršnoga podzemnog skladišta plina i LNG terminala na Krku. Bit će riječi i o primjeni pametnih tehnologija u plinskim i energetskim sustavima, inovacijama i transferu tehnologije te njihovoj  ulozi u plinskom gospodarstvu i energetici. Održat će se i izložba plinske opreme i tehnologije na kojoj će oko 45 izlagača iz zemlje i inozemstva predstaviti napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku.

Francisco de la Flor, direktor Enagasa i dopredsjednik Radne skupine 3 za energetsku politiku Međunarodne plinske unije predstavit će Radni program za trogodišnje razdoblje 2018. – 2021., koji utvrđuje  najbolju energetsku politiku za promicanje prirodnoga plina kao važnoga dijela energetske budućnost. Prof. dr. sc. Igor Dekanić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu izložit će osnove geopolitičkih utjecaja na iskorištavanje izvora plina i raspoloživih opskrbnih smjerova u uvjetima promjena na energetskim tržištima. Dr. sc. Stevo Kolundžić govorit će o mogućnosti predviđanja kretanja cijene prirodnog plina u razdoblju do 2050. godine. Istaknuti stručnjak za termodinamiku prof. dr. sc. Gerhard Schmitz s Instituta za termodinamiku Tehničkog fakulteta u Hamburgu dat će kratak pregled skladišta za fleksibilne energetske sustave s velikom količinom energije iz obnovljivih izvora.

Igor Grozdanić iz Hrvatske gospodarske komore prikazat će prvi nacrt hrvatskog integriranog energetskog i klimatskog plana, uz usporedbu s njemačkim energetsko-klimatskim planom u području prirodnoga plina. Dr. Jeffrey M. Seisler, direktor tvrtke Clean Fuels Consulting, predstavit će potencijalne izvore financiranja na razini EU, s posebnim naglaskom na vozila na prirodni plin. Dr. Seisler bio je direktor Europske udruge za vozila na prirodni plin (ENGVA), direktor Koalicije za prirodni plin (NGVC) te je jedan od osnivača i bivši predsjednik Međunarodne udruge za vozila na prirodni plin (NGV Global).

Skup plinske struke održava se u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) i Centra za plin Hrvatske, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH i Hrvatske gospodarske komore. Program konferencije dostupan je na stranicama konferencije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.