Ministar Grlić Radman: Želimo izjednačiti gospodarsku razvijenost svih zemalja Europske unije

GG Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualne događaje.Govoreći o budućem predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, istaknuo je da će ključne teme predsjedanja biti bliske hrvatskim građanima. Kao primjer naveo je jačanje gospodarstva, kako bi se izjednačila gospodarska razvijenost svih zemalja članica.  

„Zašto Hrvatska ne bi bila atraktivna drugim članicama, zašto bi naši ljudi odlazili u Njemačku“ kazao je ministar Grlić-Radman i dodao da treba raditi na tome da EU postane zajednica država jednakih vrijednosti i standarda.Naglasio je da drugim državama članicama Europske unije moramo približiti važnost proširenja i europske perspektive zemalja u našem neposrednom susjedstvu, kojima želimo pomoći na tom putu.

 ,,Položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici jako je dobar, a povijesni trenutak za našu državu bit će predsjedanje EU-om na kojem će se govoriti o temama od značaja za hrvatske građane. Posvećeni smo što boljoj realizaciji predsjedanja Vijećem EU-a”, poručio je.

Bilateralno riješiti spor Hrvatske i Slovenije 

,,Želim da Hrvatska i Slovenija budu primjer u Europskoj uniji kako su uspjele riješiti pitanje arbitražne presude, a države EU-a ohrabruju nas da to učinimo bilateralnim putem”, kazao je Grlić-Radman komentirajući  slovensko-hrvatski granični spor.Ministar je komentirao prosvjed i reakcije iz Srbije na, kako su rekli, "hrvatsko prisvajanje Nikole Tesle". 

"Reakcije su pretjerane, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srbijanskim podrijetlom. I tu nema nikakvog problema", rekao je Grlić Radman.

 Ne smatra da je Hrvatska predugo ignorirala Teslu upravo zbog neriješenih pitanja između Hrvatske i Srbije. "Činjenica je da je Hrvatska bila sljedbenica zapadnoeuropskih vrijednosti, nikad na to nismo gledali kao na neko pitanje koje bi trebalo biti kamen spoticanja. Možemo se ponositi, i Hrvati i Srbi, da smo imali takvog čovjeka. On je svjetski, univerzalni i pridonio je čovječanstvu", rekao je Grlić Radman. 

O predsjedničkim izborima 

Komentirao je i intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za Hrvatski tjednik, u kojemu je najavila svoju kandidaturu za drugi mandat.

"Zadnji moj veleposlanički mandat je bio Njemačkoj, gdje se poštuje sloboda medija, tamo se ne bave mediji time gdje je tko dao intervju. Kad govorimo o predsjednici, ja bih istaknuo njen put u diplomaciji, koji je krenuo početkom devedesetih", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman, podsjetivši na predsjedničin dosadašnji rad u različitim hrvatskim i međunarodnim institucijama.

 

Izvor: N1 Hrvatska

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.