Nastavkom 13. sjednice Skupštine Međimurske županije usvojene druge izmjene i dopune Prostornog plana

SKUPŠTINA MŽ

Nakon što je prekinuta po završetku aktualnog sata, u četvrtak, 4. srpnja 2019. godine nastavljena je 13. sjednica Skupštine Međimurske županije. Podsjetimo, nakon prijedloga predsjednika Skupštine Mladena Novaka da se točke o prijedlogu odluke o donošenju II. izmjene i dopune prostornog plana Međimurske županije i prijedlogu odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava na području Međimurske županije skinu s dnevnog reda, vijećnici Skupštine nisu izglasali dnevni red te je odlukom predsjednika Skupštine sjednica prekinuta.

Skupština je započela izvješćem mandatne komisije o podnijetim ostavkama na dužnosti vijećnika Skupštine Međimurske županije. Branimir Bunjac izabran je u Skupštinu na izborima s kandidacijske liste Živi zid, Međimurska stranka, Snaga – Stranka narodnog i građanskog aktivizma, Akcija mladih te je aktivirao svoj mandat koji je do sada obnašala Borka Bunjac i položio prisegu. Vijećnik Nino Vrhar izabran je s iste kandidacijske liste (Živi zid) te je podnio ostavku na dužnost vijećnika Skupštine Međimurske županije, a politička stranka Živi zid predložila je da njegov vijećnički mandat počinje obnašati Vesna Sobočanec o čemu će se utvrditi naknadno nakon što sve stranke s kandidacijske liste dostave potvrdu o dogovoru.

Prijedlog odluke o donošenju II. izmjena i dopuna prostornog plana Međimurske županije 3. je točka dnevnog reda o kojoj su vijećnici raspravljali. „Prostorni plan jedan je od najvažnijih dokumenata za gospodarski razvoj Međimurske županije, njenih općina i gradova i zbog toga je važno da sve jedinice lokalne i regionalne samouprave s područja naše županije budu usuglašene s njime kako bi se mogao kvalitetno planirati razvoj. Održali smo sastanke s općinskim načelnicima, gradonačelnicima, stručnim službama i došli smo do konsenzusa.“, rekao je predsjednik Skupštine Mladen Novak. Izmjene i dopune prostornog plana prihvaćene su te je ujedno donesena odluka o pokretanju postupka za III. izmjene i dopune prostornog plana Međimurske županije. Župan Posavec pozvao je sve zainteresirane da se uključe u kreiranje III. izmjena i dopuna prostornog plana kojima će se omogućiti još kvalitetnije provođenje strategija razvoja te ugraditi zahtjevi općina i gradova.

Izmjene i dopune prostornog plana omogućit će kvalitetnije ustrajanje na realizaciji nove trase željezničke pruge Kotoriba – Koprivnica koja bi poboljšala i unaprijedila međuregionalni i međunarodni promet, izgradnju dijela 400 kv dalekovoda koji spaja elektroenergetske sustave Mađarske i Slovenije, utvrđivanje planiranih zahvata za eksploataciju ugljikovodika, rješavanje problema erozivnog djelovanja brdskih bujičnih voda i njihovo nepovoljno djelovanje u gornjem Međimurju, odnosno uređenje vodotoka i voda na području gornjeg Međimurja,izgradnju sustava navodnjavanja Prelog – Donji Kraljevec i navodnjavanje poljoprivrednih površina Belica. Usvojen je novi sustav središnjih naselja i razvojnih središta kojih se ostvaruje uravnotežen razvoj cjelokupnog prostora Županije.

Točka dnevnog reda o prijedlogu odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava na području Međimurske županije, već tijekom usvajanja dnevnog reda, potaknula je najviše rasprava. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač istaknula je da je svima u interesu da se funkcioniranje zdravstvenih ustanova organizira na najbolji mogući način. „Prema naputku Ministarstva zdravstva koje nam je dalo ovlasti, posložili smo sustav kroz funkcionalnu suradnju svih 6 zdravstvenih ustanova na području naše županije koje su ujedno smještene na istoj lokaciji što omogućava jedinstvenu suradnju. To znači da će jedna drugu nadopunjivati kroz optimalno korištenje ljudskih resursa, poslovnih prostorija, medicinsko-tehničke i druge opreme te će se optimizirati radno vrijeme kako bi naši pacijenti imali što kvalitetniju zdravstvenu uslugu.“, objasnila je pročelnica Tošić-Grlač. Neki od primjera funkcionalne integracije naših zdravstvenih institucija poput uvođenja dežurne ambulante Doma zdravlja Čakovec, suradnje oko obavljanja hitnih prijevoza i korištenja medicinsko-tehničke opreme jedne ustanove za potrebe druge već su uspostavljeni te pokazuju pozitivne rezultate. „Razmišljamo dva koraka unaprijed kako bi spriječili bilo kakvu potencijalnu negativnu situaciju te želimo nastaviti razvijati najbolju zdravstvenu skrb za naše Međimurke i Međimurce. Nema govora o spajanju Županijske bolnice Čakovec s drugim bolnicama ili prepuštanju odjela nauštrb kvalitete našeg zdravstva.“, zaključio je župan Posavec.

Vijećnici su prije ljetne stanke usvojili godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2018. godinu, izvješća o radu za 2018. godinu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Doma zdravlja Čakovec, Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“, Doma za starije i nemoćne Čakovec, Centra za socijalnu skrb Čakovec, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije „REDEA“, Muzeja Međimurja Čakovec i Centra dr. Rudolf Steiner te izvješća o poslovanju REDEA-e, MENEA-e, MIN-a, TIC-a, MESAP-a i Zračne luke Međimurje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.