Plenković i Draghi o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam, važnom koraku na putu prema uvođenju eura

Plenković i Draghi o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam, važnom koraku na putu prema uvođenju eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem te predsjednikom Eurogrupe Mariom Centenom koji su pozitivno ocijenili stabilnost naših javnih financija i bankarskog sustava te gospodarske trendove. Na sastanku su predstavljene i aktivnosti vezane za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam na putu prema uvođenju eura.

Nastavljamo provedbu reformi


 "Praktički smo ih senzibilizirali sa sljedeće korake, a to je slanje našeg pisma namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II), zajedno s odgovarajućim akcijskim planom, koje će uputiti guverner HNB-a Vujčić i ministar financija Marić, što je prvi korak za uvođenje eura", rekao je Plenković u izjavi za medije.

Dva dana ranije, Plenković se sastao i s potpredsjednikom Komisije zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom, kao i s predsjednikom radne skupine za euro Hansom Vijlbrieom.
 "Mislim da su naši sugovornici dobro prihvatili sve naše argumente i ključna područja u kojima ćemo poduzimati korake na provedbi naše Strategije za uvođenje eura. To je ono što je za Hrvatsku, na marginama summita EU-a bilo najvažnije", rekao je Plenković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da ne očekuje prepreke od Slovenije u pogledu ulaska u ERM II.

"U ovoj fazi mislim da ne. Važno je da mi napravimo reforme u područjima koje smo identificirali. To su nadzor banaka, pitanje boljeg upravljanja uopće na razini državne uprave te pitanja koja se odnose na statistiku. Sve su mjere jako dobro pripremljene i očekujem da ćemo naići na pozitivan odjek naših partnera", istaknuo je Plenković.

Plenković ne isključuje mogućnost pojave novih kandidata za vodeće dužnosti u EU-u

"Sve je moguće, mislim da je apsolutno sve moguće. Oni koji su bili predloženi nisu dobili potporu. Ako se nešto promijeni možda netko ponovno osvane, ali sudeći po onome što je bilo jučer navečer to bi bilo teško za očekivati", rekao je Plenković nakon završetka dvodnevnog summita EU-a.

Odgovarajući na upit o pisanju belgijskog lista Le Soir, po kojem su kandidati za predsjednika Komisije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i on, Plenković je kazao da teze koje pišu u Le Soiru i drugim medijima nisu na pregovaračkom stolu. 

,,Kada bude nešto zrelo ja ću vam prvi kazati", rekao je Plenković.

Do sljedećeg izvanrednog summita koji je zakazan za 30. lipnja nastavit će se intenzivne konzultacije čelnika kako bi se došlo do nekakvog rješenja.

Dodao je da su se u četvrtak navečer, kada se razgovaralo o raspodjeli vodećih dužnosti u europskim institucijama,  svi čelnici držali svojih početnih pozicija tako da nije bilo mjesta za kompromis.

 "Sada mislim da će se voditi računa o ukupnoj odgovornosti lidera", kazao je Plenković, dodajući kako je ključno doći do dogovora prije prve plenarne sjednice Europskog parlamenta početkom srpnjaPlenković će razgovarati s Kuščevićem

Predsjednik Vlade Plenković najavio je da će razgovarati s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem u vezi sa situacijom oko njegove imovine.

"Razgovarat ćemo. Moj ritam ovdje bio je takav da ne mogu na temelju kratkih medijskih naslova pratiti sve te teme. Razgovarat ćemo. To su sve događaji koji nisu od jučer. Na njemu je da sve objasni", rekao je Plenković po završEtku dvodnevnog summita u Bruxellesu.
 Plenković je istaknuo da on ne može imati sve informacije i poznavati sve detalje. 


 "Imate glavno načelo, načelo povjerenja i pouzdanja u ljude koji su dio tima koji se bavi javnim poslovima. Koliko sam ja shvatio, on je rekao da će razjasniti stvari i to očekujem od njega. Da vidimo što je problem ako je problem i koliki je problem. Ako je sitnica, to je nešto drugo. Razgovarat ću s njim", zaključio je Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.