Predsjednica na otvorenju nove rive na otoku Susku

otok susak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanom otvaranju nove rive na otoku Susku, a kao znak otvaranja nove rive na prigodnoj je svečanosti presjekla slatki lošinjski krokant.

Predsjednica je na otvorenju sušačke rive istaknula predivnu klimu i pejzaž otoka te ustvrdila da je napredak uočljiv, no još uvijek postoji niz problema zbog kojih je Susak i danas suočen s depopulacijom.

"Nova riva na Susku kapitalno je ulaganje, nadam se da će ono privući ne samo još više turista na Susak, nego i potaknuti Suščane da se vrate na ovaj predivan otok", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.Zbog depopulacije Suska apelirala je na Vladu da poreznom politikom utječe na oživljavanje otoka, na što, ustvrdila je, bitno utječe i njihova povezanost s kopnom. Važno je omogućiti kvalitetno obrazovanje mladih na otocima i stanovnicima stvoriti jednake uvjete rada kao na kopnu, poručila je Predsjednica. 

 Na svečanosti otvaranja nove rive bili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija i drugi uzvanici.Nakon svečanosti otvaranja nove rive, Predsjednica je posjetila Osnovnu školu Susak i Dom iseljenika na tom otoku.Nakon Velog Lošinja i Suska, predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će otok Vele Srakane i susresti se sa stanovnicima otoka Vele i Male Srakane. Na otoku Unije također će se susresti s otočanima i nazočiti na prezentaciji projekta „Otok Unije –samoodrživi Otok.“ Na kraju drugog dana trodnevnog posjeta susrest će se s mještanima Nerezina i Svetog Jakova na Lošinju.

Predsjednica na Lošinju

Drugog dana obilaska otoka i kapitalnih otočnih projekata u Primorsko-goranskoj županiji, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je i Centar zdravlja „Magnolija“ u Lječilištu Veli Lošinj.

U njemu je završena druga faza projekta revitalizacije vrijedna oko 17 milijuna kuna. Revitalizacija Lječilišnog centra Veli Lošinj kapitalni je projekt Primorsko-goranske županije i jedan od najvećih investicijskih zahvata u objekte zdravstva na tom području 

.Predsjednica je u Velom Lošinju posjetila i Institut za istraživanje i zaštitu mora „Plavi svijet“i nazočila prezentaciji projekta zaštite Dobrog dupina i morskih kornjača „Dolphin watching“, novog centra o Znanosti o moru. Dan ranije, u nedjelju poslijepodne u Malom Lošinju predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je nedavno otvoreni Interpretacijskicentar pomorske baštine otoka Lošinja vrijedan tri milijuna kuna, koji je financiran kroz europski projekt Mala barka, a u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner. Nakon Velog Lošinja i Suska, predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će otokVele Srakane i susresti se sa stanovnicima otoka Vele i Male Srakane. Na otoku Unije također će se susresti s otočanima i nazočiti na prezentaciji projekta „Otok Unije –samoodrživi Otok.“

 

 IZVOR:  Ured Predsjednice

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.