Predsjednica sudjelovala u tradicionalnoj rapskoj procesiji

predsjednica na procesiji na rabu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u procesiji "Rapski križ", a potom i na Svetoj misi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Rabu. Nakon obilaska Doma za starije i nemoćne, Predsjednica se u Banjolu susrela s profesorima i učenicima Osnovne škole „Ivan Rabljanin“ te obišla Psihijatrijsku bolnicu u Kamporu. Procesiju rapskim ulicama i Svetu misu u nekadašnjoj rapskoj katedrali predvodio je umirovljeni krčki biskup mons. Valter Župan. Nakon mise Predsjednica je kazala kako je prvi put sudjelovala u toj procesiji te kako joj je drago što će u tri dana obići tri veća otoka u Primorsko-goranskoj županiji i neke manje. 

"Ova procesija je doista fantastična, vrijeme nas je poslužilo, osjeća se taj duh zajedništva. Kako je meni sutra rođendan, koje više ne brojim, ipak je to trenutak za zahvaliti majci i ocu za sve što su učinili za mene i drago mi je da sam to mogla danas učiniti ovako u srcu i iz srca tijekom mise i da je jedna od molitvi bila upravo za obitelji, za roditelje za djecu, za demografiju u Hrvatskoj - dakle, jedan sjajan početak posjeta otocima", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Jedna od najpoznatijih legendi grada Raba veže se uz ozdravljenje rapske plemkinje Luchine de Dominis. Prilikom zaređenja (1530.), Luchina je u samostan donijela ikonu Bogorodice s Kristom u naručju kojoj se pripisuje i njeno kasnije čudesno ozdravljenjeod teške bolesti.

Od tada do danas uz tu ikonu vežu se brojna čudotvorna izlječenja, spasenja, obraćenja. Jednom godišnje, posljednje nedjelje u travnju, održava se velika procesija "Križi", kada iz svih otočnih, rapskih mjesta dolaze mještani predvođeni župnim križem, posebno okićenim, i tada se ikona iznosi u bivšu rapsku katedralu gdje je izložena tijekom svibnja, Marijinog mjeseca. U mjestu Banjol predsjednica Grabar-Kitarović obišla je zgradu u koju će biti smješten područni Dom za starije na Rabu, a potom i Osnovnu školu Ivana Rabljanina Rab, koja je uključena u županijski projekt energetske obnove zgrada škola. Predsjednica je posjetila i županijsku Psihijatrijsku bolnicu Rab u mjestu Kampor.

Nakon Raba, Predsjednica će u Malom Lošinju posjetiti nedavno otvoreni Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja vrijedan 3 milijuna kuna, koji je financiran kroz europski projekt Mala barka, a u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.