Varaždinska županija dobila presudu protiv države za JPP, Čačić: Svaki mjesec bacaju novac za 1 područnu školu

Varaždinska županija dobila presudu protiv države za JPP, Čačić: Svaki mjesec bacaju novac za 1 područnu školu

Varaždinska županija dobila je prvi spor protiv Republike Hrvatske za dug po javno-privatnome partnerstvu (JPP). Trgovački sud u Varaždinu je 15. travnja donio nepravomoćnu presudu prema kojoj je Republika Hrvatska – Ministarstvo znanosti i obrazovanja dužna isplatiti Varaždinskoj županiji 14,2 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom za najamnine za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javnog-privatnog partnerstva.


- Ova presuda je donesena po prve dvije tužbe od ukupno četiri koje je podnijela Županija, dok je u tijeku priprema pete. Kao što smo već niz puta najavljivali, potpuno je jasno i neupitno da će sve presude potvrditi da država mora platiti dug. Dug iznosi 40,5 milijuna kuna, a kamate 6,5 milijuna kuna, što znači da je ukupni dug 47 milijuna kuna – istaknuo je župan Radimir Čačić danas, 16. travnja, u Županijskoj palači na konferenciji za novinare na kojoj su bili zamjenik Tomislav Paljak i savjetnica Natalija Martinčević.


U presudi se ističe da je Sporazum o sufinanciranju troškova najamnine od svibnja 2013. pravno obvezujući te je sud naložio Republici Hrvatskoj da Županiji isplati dug s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama.


Župan je upozorio da zatezne kamate rastu po 10-ak posto godišnje. – Ovaj sudski spor će trajati još nekoliko godina s obzirom da očekujemo da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja podnositi žalbe na presude, baš kao i u slučaju presude koju su dobili Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Na kraju će kamate narasti na 12 do 13 milijuna kuna. Za to su odgovorni resorna ministrica Blaženka Divjak i Državno odvjetništvo. Ako već ministrica Divjak ne vodi računa o tome da će njezino ministarstvo imati 10-ak milijuna kuna manji proračun, onda bi je na to trebao upozoriti državni odvjetnik. Štete nanose svim građanima ove zemlje. Ne kažem da se u Državnom odvjetništvu ne trebaju baviti e-mailovima, ali bilo bi dobro da se pozabave i milijunima te ih molim da to napokon učine – rekao je Čačić.


Ponovio je da je u ovom slučaju jasno da potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica Blaženka Divjak neplaćanjem već gotovo 50 milijuna kuna duga pokušavaju zaustaviti projekte Varaždinske županije.


- Naravno da u tome neće uspjeti, a i dalje se sramote pred građanima Hrvatske, naročito pred građanima Varaždinske županije. Gospodin Štromar je 2017. javno rekao da će Županiji biti plaćeno 30 milijuna kuna na temelju mirnog rješavanja sudskog spora te da, ako to ne učini, nije uspio u politici. Očito je da gospodin Štromar nije uspio u politici. Najbesramnije je što sad, kad će presudom biti onemogućen u daljnjem nanošenju štete Varaždinskoj županiji, to još sebi pripisuje u zaslugu. Da je ikada želio išta platiti, tijekom protekle dvije godine je to mogao učiniti bez ikakve odluke suda – naveo je župan Čačić.


Posljedice neplaćanja duga Varaždinskoj županiji su velike.  - Trenutno zatezne kamate iznose 6,5 milijuna kuna, a svakoga mjeseca povećavaju za oko 400.000 kuna. Istovremeno, oko 350.000 kuna je godišnji trošak jedne područne škole, od desetina škola koje žele ukinuti u Slavoniji i drugim krajevima. Iz toga je jasno da svaki mjesec Ministarstvo baca novac za rad jedne područne škole tijekom cijele godine, i to zbog neozbiljnosti, nesposobnosti ili zloće – upozorio je Čačić.


Podsjećamo, Županija je spor s RH pokušala riješiti mirnim putem te je još u studenome 2017. godine uputila prijedlog nagodbe ministrici Divjak i potpredsjedniku Štromaru. Županija je bila spremna odreći se zateznih kamata te sama podmiriti svoj dio sudskih troškova. Osim toga, Županija je prije svake tužbe podnosila zahtjeve za mirno rješenje spora Županijskom državnom odvjetništvu. Unatoč svemu tome, do mirnog rješenja spora nije došlo, a svakoga dana trajanja sudskih sporova povećava se iznos zateznih kamata koje će na kraju morati platiti porezni obveznici iz cijele Hrvatske. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.