Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se s ministrom kulture i turizma Narodne Republike Kine Luom Shugangom

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se s ministrom kulture i turizma Narodne Republike Kine Luom Shugangom

inistrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s ministrom kulture i turizma Narodne Republike Kine Luom Shugangom u Ministarstvu kulture. Teme razgovora bile su nastavak uspješne bilateralne suradnje u području kulture između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine te otvorenje Godine kulture i turizma 2019., koja će se obilježiti nizom kulturno-umjetničkih i turističkih programa.

Uz srdačnu dobrodošlicu koju je ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila ministru Luou Shugangu, oboje ministara naglasili su da je današnji sastanak izvanredna prilika jer se održava uoči svečanog otvorenja Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma te sastanka na vrhu u okviru suradnje Kina+16 koji će se održati u Dubrovniku.
 
Osim kulturnih aktivnosti koje će se odvijati do kraja godine u područjima vizualnih umjetnosti, glazbe i kazališta te zaštite kulturne baštine, ministrica Obuljen Koržinek i ministar Luo izrazili su veliko zadovoljstvo zbog konkretnih rezultata koje donosi Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma. Razmjene stručnjaka i profesionalaca u području kulture te njihovi direktni kontakti predstavljaju za obje strane značajan napredak u izgradnji suradnje u području kulture i umjetnosti.
 
Isto tako će razmjena koja se ostvaruje između hrvatskih i kineskih institucija u okviru suradnje Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe doprinijeti dugoročnoj koristi za izgradnju kontakata putem uspostavljenih mreža kazališta, knjižnica, festivala i muzeja. U razgovoru je spomenuta namjera kineske strane da što prije otvori Kineski kulturni centar u Zagrebu za što ima punu podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
 


Vezano uz Rijeku 2020. koja će postati Europska prijestolnica kulture čiji se program razvija pod sloganom Rijeka - luka različitosti kineska strana je izrazila interes da se Rijeka poveže s gradovima u Kini koji su poznati po svojoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj tradiciji što će biti novi iskorak u izgradnji dijaloga i suradnje među hrvatskim i kineskim gradovima.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma započinje svečanim otvorenjem kineske izložbe „Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom“ („Ancient Chinese Scholar-Officials: Painting and Life“) koja će se predstaviti u Galeriji Klovićevi dvori u srijedu, 10. travnja 2019. godine. Tom prigodom će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine NJ. E. Li Keqiang otvoriti izložbu i time obilježiti početak Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.
 
Godina kulture i turizma odvija se u okviru bilateralne suradnje Hrvatske i Kine, a posjet visokog kineskog izaslanstva nastavit će se, nakon Zagreba, sastankom na vrhu suradnje Kina+16, 11. i 12. travnja 2019. godine u Dubrovniku. Od travnja do prosinca ove godine dvije zemlje predstavit će se s više od 15 hrvatskih i kineskih umjetničkih i kulturnih programa u razdoblju.  
  


Uz ministricu kulture sastanku su prisustvovali pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, pomoćnici ministrice Davor Trupković i Hrvoje Manenica, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Sabina Funtak.
 
U kineskoj delegaciji uz ministra kulture i turizma Narodne Republike Kine Luoa Shuganga sastanku su prisustvovali glavni ravnatelj Uprave za međunarodne razmjene i suradnju Xie Jinying, zamjenik ravnatelja Odjela za europske i srednjoazijske poslove Jiang Peng, ravnatelj Kineskog turističkog ureda za srednju i istočnu Europu Cui Ke, pomoćni savjetnik u Glavnom uredu Guo Shuheng, pomoćni savjetnik u Odjelu za europske i srednjoazijske poslove Wang Jian, glavna savjetnica Odjela za protokol i prevođenje Liu Yaohong i viša savjetnica Odjela za europske i srednjoazijske poslove Wang Ke.
 
                                                                                                          

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.