Projekt rekonstrukcije Rotora vrijedan 331 milijun kuna potvrda koliko članstvo u EU donosi Zagrebu

rotor

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je potpisivanju Ugovora za bespovratno sufinanciranje projekta „Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – Rotor Remetinec“ u Gradskoj upravi Grada Zagreba. U svom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon izlaganja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zahvalio je svima koji su godinama radili na realizaciji jednog od ključnih infrastrukturnih projekta za grad Zagreb, istaknuvši suradnju Grada Zagreba, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da projekt rekonstrukcije Rotora vrijedi 331 milijun kuna, od čega se 85 posto financira iz europskih sredstava.

"Ovo je vrlo važna poruka koliko članstvo u Europskoj uniji donosi gradu Zagrebu samo na jednom ovako kapitalnom projektu poboljšanja gradske infrastrukture", poručio je. 
Premijer je i ovom prilikom istaknuo da je Vlada napravila ogromne iskorake u dijalogu s jedinicama lokalne i područne samouprave. 
 
U tom kontekstu podsjetio je da je Grad Zagreb u novoj nacionalnoj podjeli statističkih regija u Republici Hrvatskoj postao samostalna regija jer ima više od 800 tisuća stanovnika.  
"To Zagrebu omogućuje da u budućnosti  kroz iduće financijske perspektive na još bolji i kvalitetniji način koristi prednosti koje Hrvatskoj otvara članstvo u Europskoj uniji", poručio je Plenković. 
 
Sa Zagrebom potpisano 47 ugovora vrijednih 2,3 milijarde kuna 
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je do sada u suradnji s Gradom Zagrebom potpisano 47 ugovora vrijednih 2,3 milijarde kuna iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. 
Istaknuo je da je Projekt Rotora nastavak na drugi veliki infrastrukturni projekt koji je napravljen prije dvije godine u Zagrebu, a riječ je o novom putničkom terminalu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, što u kratkom vremenu, smatra Plenković, poboljšava status Zagreba u smislu modernizacije njegove prometne infrastrukture.  
"Posebno je važno što se očekuje da ovaj projekt bude završen u siječnju 2020., upravo kada će Hrvatska predsjedati Europskom unijom i kada će Zagreb biti jedan od središta cijele Unije", poručio je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je i da su novi gradski autobusi ZET-a sufinancirani sredstvima Europske unije u iznosu od 98 milijuna kuna, što je, smatra premijer, također podiglo kvalitetu prometa u Zagrebu.  Govoreći o projektima koji se realiziraju u Zagrebu, premijer je naveo pitanje studentske infrastrukture uzevši za primjer rekonstrukciju Cvjetnog naselja. 
Kazao je da ulaganja u znanost iznose više od milijardu kuna. Pri tom je spomenuo Centar za napredne laserske tehnike, Centar izvornosti u kemiji, Regionalni centar za robotiku te Kriogeni centar za fiziku. 
Što se tiče unaprjeđenja zdravstvene infrastrukture, Plenković je kazao da je 350 milijuna kuna osigurano za obnovu uređenja i opremanje klinika, bolnica i bolničkih centara, kao što su KBC Zagreb, bolnice Sveti duh, Sestre milosrdnice, Merkur, Dubrava i Vrapče.Spomenuo je i značajna ulaganja u projekt Dječji dom u Nazorovoj te sredstva osigurana za obnovu kulturne baštine, prirodnih područja, turizma, među kojima su Tehnički muzej Nikola Tesla, Etnografski muzej, Prirodoslovni muzej, Park Maksimir, krajobraz Savice te Park prirode Medvednica. 
"Sve su to projekti koji se sada u naše vrijeme odvijaju, realiziraju i unaprjeđuju infrastrukturu grada Zagrabe u svim područjima", poručio je Plenković. 
 
Najavio je da će uslijediti i novi natječaji koji se tiču nabave i modernizacije tramvajskog voznog parka te realizaciju nabave sredstava za provedbu tzv. Integriranih teritorijalnih ulaganja za što Zagreb ima 161 milijun kuna.
 
"Sve je to samo dio zajedničkih napora Vlade, Grada Zagreba i svih resornih ministarstva uz česte kontakte, dijalog, međusobnu potporu, sinergiju i apsorpciju europskih sredstva. Potrebno je da svi skupa osvijestimo dodanu vrijednost koju razvoju glavnoga grada Hrvatske donosi članstvo u Europskoj uniji", zaključio je predsjednik Vlade.  
 
Uz predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.