Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Svetoj Stolici

Pejčinović Burić - Vatikan

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 6. ožujka 2019. godine u službenom posjetu Svetoj Stolici. Posjet je započeo audijencijom kod Svetog Oca Pape Franje.

Domaćin posjeta ministrice bio je Tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher. U razgovoru s nadbiskupom istaknuti su tradicionalno odlični odnosi između dvije države utemeljeni na povijesnom partnerstvu i međusobnom razumijevanju.

Uz bilateralne teme tijekom susreta razgovaralo se i o situaciji u Jugoistočnoj Europi i proširenju Europske unije te značaju europskog pristupnog procesa za stabilnost tih država. Poseban naglasak stavljen je na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Bilo je govora i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, o pripremama za ulazak u Schengen i euro područje . Riječi je bilo i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Obje strane su se složile da je razmjena visokih posjeta u posljednje dvije godine potvrda prijateljskih bilateralnih odnosa čiji se nastavak očekuje i u 2019. godini.

Tijekom posjeta Svetoj Stolici ministrica se sastala i s državnim tajnikom Njegove Svetosti kardinalom Pietrom Parolinom, a posjetila je i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje je obišla Zavod, upoznala se s njegovom poviješću te razgovarala s rektorom Zavoda msgr. Božom Radošem.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.