Posjet ministrice kulture Koprivničko – križevačkoj županiji

Ministrica kulture - Koprivničko-križevačka županija

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine, u radnom posjetu Koprivničko – križevačkoj županij
Obilazak Županije započeo je radnim sastankom sa Koprivničko – križevačkim županom Darkom Korenom, zamjenicima župana Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, saborskim zastupnikom Damirom Felakom, gradonačelnikom grada Koprivnice Mišelom Jakšićem, ravnateljem Muzeja Grada Koprivnice Robertom Čiminom, ravnateljicom Knjižnice Fran Galović Koprivnica Dijanom Sabolović Krajina i pročelnicima.

Uz ministricu sastanku su prisustvovali državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, pomoćnica ministrice Marica Mikec, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić, voditeljica službe Marija Šiško, pročelnik Konzervatorskog odjela za područje Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije Milan Pezelj i arheolog Krešimir Karlo.



Tema sastanka bili su sufinancirani projekti i programi u Koprivničko-križevačkoj županiji i posebno  u gradu Koprivnici. Na radnom sastanku razgovaralo se o zaštiti i obnovi kulturne baštine, posebno o planovima za obnovu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama.  

Pohvalivši jako dobru pokrivenost knjižničnim uslugama u Koprivničko-križevačkoj županiji, ministrica je istaknula kako je uz Sisačko-moslavačku županiju i Grad Zagreb ovo jedina županija koja sukladno Zakonu ima sto postotnu pokrivenost knjižničnom uslugom. 



Razgovaralo se o potrebi obnove ili preseljenju u adekvatniji prostor Gradske knjižnice u Koprivnici, kao i o nabavi novih Bibliobusa koja se planira realizirati tijekom ove godine sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Nakon održanog sastanka, ministrica kulture sa suradnicima obišla je Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović” Koprivnica i Galeriju Mijo Kovačić.



Nakon posjeta Koprivnici, uslijedio je obilazak Starog grada u Đurđevcu i Muzeja Grada Đurđevca gdje se ministrica susrela s gradonačelnikom Hrvojem Jančijem i ravnateljicom Muzeja Editom Janković Hapavel.



Ministrica kulture sa suradnicima obišla je i Grad Križevce te održala radni sastanak s gradonačelnikom Mariom Rajnom i zamjenicima te saborskim zastupnikom Brankom Hrgom i pročelnicima.

Razgovaralo se o planovima vezano uz obnovu zgrade za potrebe Državnog arhiva u Križevcima. 



Nakon radnog sastanka uslijedio je obilazak grkotaličke katedrale Svetog Trojstva s biskupskim dvorom. Uz vodstvo mons. Nikole Kekića, ministrica je sa suradnicima obišla Katedralu koja je preuređena prema nacrtima Hermana Bollea, a radove su izvodili jedni od najvećih majstora poput Celestina Mate Medovića, Bele Čikoša Sesije i Ferde Kovačevića. 

Na kraju posjeta Koprivničko – križevačkoj županiji ministrica je u pratnji mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije i preč. Stjepana Sovičeka, dekana Križevačkog dekanata, obišla i crkvu Svetoga Križa u Križevcima koja se isto tako obnavlja sredstvima Ministarstva kulture, grada Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije.















Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.