Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Kraljevini Maroko

MVEP

Na poziv ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Kraljevine Maroka Nassera Bourite, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravi od 7. do 9. veljače 2019. godine u službenom posjetu Kraljevini Maroko.

Riječ je o prvom posjetu na razini ministara vanjskih poslova nakon dvadeset godina.

Tom se prigodom potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić susrela s marokanskim predsjednikom Vlade Saâdeddinom El Othmanijem, predsjednikom Donjeg doma Parlamenta, Habibom El Malkijem kao i s Abdellatifom Loudiyijem, ministrom za administraciju nacionalne obrane Maroka.

Tijekom susreta sugovornici su pozdravili dobre bilateralne odnose dviju država te naglasili potrebu intenziviranja svih oblika suradnje, s naglaskom na gospodarsku. Uz bilateralne odnose, razmijenjena su mišljenja o aktualnim globalnim i regionalnim pitanjima, kao i zajedničkom odgovoru na izazove kao što su borba protiv terorizma, kriminala i nezakonitih migracija.

Ovom su prigodom, ministri vanjskih poslova potpisali tri međunarodna dokumenta: Memorandum o suglasnosti između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroka o sveobuhvatnom dugoročnom partnerstvu, Memorandum o suglasnosti u području zdravstva i Sporazum o suradnji u području turizma. Okvirni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Maroka o suradnji u području obrane ministrica Pejčinović Burić potpisala je s ministrom za administraciju nacionalne obrane Maroka.

U pratnji službenog izaslanstva bili su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore i više hrvatskih tvrtki koji su na sastancima sa marokanskim partnerima razmatrali konkretne mogućnosti unaprjeđenja gospodarske suradnje, prvenstveno na području energetskog i obrambenog sektora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.