Ministrica Murganić: Vlada radi na poboljšanju materijalnih uvjeta mladih

Murganić

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić večeras je bila gošća središnjeg Dnevnika HRT-a.

Kazala je da je potpisano 252 ugovora za sufinanciranje vrtića, a da će se 200 novih vrtića graditi i to u kombinaciji državnog proračuna i EU sredstava. Ukupno 500 vrtića se obnavlja ili izgrađuje. „To je jedna od vrlo dobrih mjera ove Vlade“, navela je.

Paralelno s time, istaknula je ministrica Murganić, ide program dodatnog zapošljavanja i popodnevnog rada.

„Bilo nam je važno da krenemo od poboljšanja materijalnih uvjeta mladih obitelji i usklađenosti obiteljskog i poslovnog života“, rekla je.

Najavljuje se svih 12 mjeseci puna plaća na rodiljnom dopustu, a to bi bio jedan od načina poboljšanja uvjeta života mladih.

„Ova mjera omogućava jednaki pristup tržištu rada muškarca i žene i omogućava jednakopravno roditeljstvo“, istaknukla je.

„Direktiva EU je omogućavanje 10 dana plaćenog dopusta za očeve i to se uklapa u naše mjere ravnopravnog roditeljstva. Ta mjera je nešto što nas svakako čeka“, naglasila je ministrica.

Ministrica Murganić istaknula je kako poslodavci sada kada su rasterećeni poreznih davanja, ulažu u svoje kadrove ne samo kroz plaće već i kroz naknade za zaposlenike. Mnogo ih je postalo "poslodavac prijatelj obitelji". Naglasila je kako je sigurna da će poslodavci omogućiti svojim radnicima 10 dana plaćenog dopusta za rođenje djeteta.

Rekla je i kako je zgrožena slučajem „Daruvarac“ te da joj je žao što je do toga došlo i da očekuje pravednu presudu.

„Moramo imati nultu stopu tolerancije za nasilje i prevencija mora biti prisutna od najranijih godina“, poručila je ministrica Murganić.

Izvor: HRT/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.