Završna konferencija pilot projekta „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

„Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

Završna konferenciju pilot projekta „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“ održat će se sutra, 8. veljače 2019. godine u prostorijama Ministarstva pravosuđa, Ulica grada Vukovara 49, Zagreb, s početkom u 11 sati.

Sudionicima konferencije uvodno će se obratiti pomoćnica ministra Jana Špero.
 
Opći cilj projekta je priprema zatvorenika za socijalno prilagođeni život na slobodi razvijanjem njihove odgovornosti i kompetencija za postizanje kvalitete života za vrijeme izdržavanja kazne kroz implementaciju sustava organizacije svakodnevnog života zatvorenika - Zajednica UZOR.
 
Zajednice UZOR su način organiziranja života zatvorenika u kojima zatvorenici sami u odgovarajućoj mjeri preuzimaju odgovornost za svoj život u zatvoru i time se obvezuju poštivati norme i pravila suživota, poštivati sigurnosna pravila te upravljati međusobnim odnosima na pozitivan i konstruktivan način.
Življenjem po pravilima i normama Zajednice UZOR zatvorenici imaju priliku razviti i očuvati osobne vještine i vrijednosti u smjeru preuzimanja veće odgovornosti za svoje postupke, osmišljavanja svog života za vrijeme izdržavanja kazne, ispunjavanja svojih obveza te preuzimanja odgovornosti za posljedice svog ponašanja za vrijeme izdržavanja kazne, a sve u cilju pripreme zatvorenika za budući život na slobodi, u skladu s opće prihvaćenim društvenim normama i pravilima.
 
Pilot projekt uspostave Zajednica UZOR je proizašao iz projekta „Podrška zatvorskom sustavu Republike Hrvatske“ Twinning br. HR IB JH 01, a provodi se od studenog 2017. godine u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici u Glini, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Požegi – Odsjek tretmana zatvorenica, Kaznionici u Lipovici – Popovači te Kaznionici u Valturi.
 
Cilj konferencije je prikazati aktivnosti i postignuća Zajednica u pojedinim kaznenim tijelima te prezentirati rezultate provedene evaluacije. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.