Predstavnici pokrajine Štajerske posjetili Varaždinsku županiju

bad radkersbnurg u vž

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima, posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević te pročelnicom Upravnog odjela za  zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat ugostio je predstavnike pokrajine Štajerske, a razgovaralo se o zdravstvu i zdravstvenoj skrbi. Štajersku su predstavljali Josef Sommer, zamjenik gradonačelnika Bad Radkersburga i predsjednik Austrijskog udruženja toplica i lječilišta, dr. Tatjana Krainc-Nikolic, ravnateljica Regionalnog ureda Državnog instituta za javno zdravstvo Murska Sobota, zatim dr.Johan Harrer, Christoph Kurre te direktoricala lječilišta Radenci  Vesnaa Maučec. Prisutan je bio i predstavnik  Hrvatsko austrijske trgovinske komore Slavko Begić, a prezentaciju o specijalnoj bolnici Minerva iz Varaždinskih toplica održali su djelatnici bolnice na čelu s ravnateljem dr.Denisom Kovačićem. Također, uz dr.Kovačića sastanku je nazočili su i njegov zamjenik Damir Mihalić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković, Snježana Bahunek Hrženjak, voditelj odjela za zdravstveni turizam i marketing te Božica Martan, viši stručni suradnik za marketing i prodaju.

  Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom te je drage goste upoznao s poviješću Županije, ali i projektima koje županijska vlast provodi na mnogim područjima, a naročito na području zdravstva. Osvrnuo se i na suradnju pokrajina i županija unutar Saveza Alpe Jadran.

Moram naglasiti kako je naša Županija prva hrvatska županija koja je u studenome 2017.godine preuzela predsjedanje Savezom, a ja sam prvi župan koji predsjeda tom uglednom organizacijom koja je prošle godine obilježila četrdeset godina osnutka. Drago mi je da Vam danas imamo prilike predstaviti naše potencijale u zdravstvenom turizmu, naša specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama ima veliki potencijal za širenje i nadogradnju ponude. Moram naglasiti kako smo krenuli u energetsku obnovu Lovrine kupelji u Minervi, vrijednost projekta iznosi  8.296.136,25 kuna, od toga se europskim novcem sufinancira s 50 posto. Zatim, projekt Minerve  iznosi  73.479.550,53, a iz eu fondova će se financirati s  37.808.597,92 kn. Vrijednost obnove Konstantinovog doma, Hidroterapije te Konstantinove kupelji iznosi  42.229.144,69, od toga se iz eu fondova izdvaja 21.541.024,82 kuna, dok se izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, tj. Spinalni centar financira u stopostotnom iznosu od strane eu fondova.

Naime, Varaždinska županija je najveći korisnik europskog novca u Hrvatskoj, posebno u obrazovanju i zdravstvu. Zato je dobro čuti vaša iskustva, način na koji ste izgradili mnoga lječilišta i toplice. Pohvaljujem i organizaciju konferencije koja će se održati u svibnju ove godine u Bad Radkersburgu na kojoj će biti govora o aktivnome i zdravome starenju, a biti će prilike za razmjenu iskustava naših bolnica i lječilišta – rekao je župan Čačić.

Županu se na prijemu zahvalio dr. Johan Harrer, voditelj Odjela za tehnologiju pokrajine Štajerske.- Imali smo prilike i privatno posjetiti ovaj Grad i Županiju, ali ovaj službeni posjet otvara vrata moguće suradnje. Štajerska je jedna od devet austrijskih pokrajina, ima preko milijun stanovnika, a osim mnogih turističkih te kulturnih znamenitosti krasi nas i veliki broj lječilišta s termalnom vodom. Naime,  pokrajinska vlada, pomažući turizam financijskim sredstvima, omogućava izgradnju ili proširenje postojećih termalnih toplica. Neke od termalnih liječilišta, prerasla su u velike, moderne centre za odmor i rekreaciju ili mjesta za pripremu i treninge naših, ali i inozemnih sportaša. Jedno od većih i boljih lječilišta je svakako ono u spomenutom Bad Radkersburgu te zato i tamo organiziramo spomenutu konferenciju  - rekao je  dr. Johan Harrer te naznačio kako ima mnogo područja za suradnju između Specijalne bolnice Minerva i lječilišta Bad Radkersburg.Nakon prijema u Županijskoj palači, gosti su obišli i Specijalnu bolnicu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.