Sa sjednice skupštine Varaždinske županije - podržan projekt sufinanciranja Nogometne akademije NK Varaždin

ČAČIĆ

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije su u srijedu, 6. veljače, većinom glasova podržali projekt sufinanciranja Nogometne akademije NK Varaždin, čiji je cilj pridonijeti razvoju i promicanju sporta te sportskih aktivnosti kod djece i mladih.

 - Iskreno se nadam da je pred Nogometnom akademijom svijetla budućnost, što i zaslužuju s obzirom na kvalitetu rada te najbolje rezultate u najvišim ligama. Nadam se da će djeca imati mogućnost napredovanja, jer je zapravo riječ o centru izvrsnosti u kojem će s najtalentiranijom djecom raditi vrhunski treneri te će sudjelovati u jednoj od najboljih škola nogometa u Hrvatskoj – rekao je župan Radimir Čačić.Vijećnici su se suglasili da Županija sufinancira projekt tijekom trogodišnjeg razdoblja prema sporazumu s jedinicama lokalne samouprave i NK Varaždinom, a na temelju udjela izvornih prihoda proračuna Županije u ukupnim izvornim prihodima proračuna svih jedinica i Županije za prethodnu godinu. 

- Prijedlog takvog modela uputili smo i na javnu raspravu, a nije stigla niti jedna primjedba. Model, koji je podložan svim revizijama i kontrolama, trebaju prihvatiti sva gradska i općinska vijeća. Projekt Nogometne akademije će se provoditi ako se općine i gradovi slože da se sufinancira na transparentan način. U slučaju da se jedinice lokalne samouprave s tim ne slože i ne prihvate model, postupit ćemo u skladu s njihovim stavovima i razinom njihovih izdvajanja. Predloži li netko drugi model, rado ćemo sudjelovati pod uvjetom da je transparentan – istaknuo je Čačić. Na sjednici je prihvaćeno i izvješće o radu župana za drugo polugodišnje 2018. godine.  

- Najvažnije je to što je u prosincu prošle godine Vlada napokon počela uplaćivati novac za 32 školska objekta izgrađena i dograđena po modelu JPP-a. Time su potvrdili da su dužni izvršavati obveze za JPP, o čemu je prvostupanjsku presudu sud već donio. Treba napomenuti da nam ne daju ništa, nego država tom odlukom počinje poštovati svoju potpisanu obvezu iz vremena Milanovićeve Vlade na razini 17 milijuna kuna godišnje. Gleda li se omjer financiranja, naš udio je 45 posto, a nitko u Hrvatskoj nije izdvajao toliko za škole jer ih je gradila država. Za to smo se borili od srpnja 2017. godine kad sam osobno postigao dogovor s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Jandrokovićem o vraćanju duga po JPP-u, a na to se javno obvezao i potpredsjednik Vlade Štromar. I dok je Vlada odluku o budućim plaćanjima donijela, još uvijek nisu podmirili dug koji iznosi 45 milijuna kuna zajedno sa zateznim kamata. No, to će biti riješeno na sudu – rekao je župan Čačić. 

Županijska skupština je donijela odluku o osnivanju trgovačkog društva Bukotermal d.o.o. za upravljanje i korištenje raspoloživih izvora geotermalnih potencijala. Osnivači društva su Varaždinska županija s udjelom od 85 posto te Općina Mali Bukovec s udjelom od 15 posto.Istočni dio županije raspolaže velikim količinama geotermalnih izvora energije, a energetski potencijal bi se iskoristio za proizvodnju električne energije. Višak toplinske energije bio bi primarno za potrebe cvjećarstva i povrtlarstva, kao i za razvoj rekreacijskog turizma i slične djelatnosti. Zadaća društva Bukotermal je ishođenje koncesijskih dozvola za eksploataciju, upravljanje izvorima i traženje investitora koji će komercijalno iskorištavati raspoložive izvore geotermalne vode.
Vijećnici su prihvatili izvješće o županovim nagradama i potporama za 2018. Župan Čačić je prošle godine dodijelio 14 potpora i 13 nagrada u ukupnom iznosu od 199.922,21 kuna, a riječ je o sredstvima koja su ušteđena nakon što se župan odrekao prava da prima plaću za  profesionalno obavljanje dužnosti.
Prihvaćeno je i izvješće o radu Zaklade za pomoć djeci Vita za 2018. godinu, koje je podnijela upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević te je pritom zahvalila svim donatorima, kao i svim vijećnicima koji su članovi Odbora Zaklade.Usvojen je i godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2019. godinu, kao i izvješće o stanju zaštite od požara na području Varaždinske županije za 2018. Donesen je zaključak o odobravanju Programa rada Savjeta mladih Varaždinske županije za 2019. godinu, a prihvaćena su i izvješća o provedbi Eurodyssée programa za 2018., o radu Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu za razdoblje od siječnja do listopada 2018. te izvješće o radu Zaklade za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael" za 2018.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.