Ministrica održala konferenciju za medije vezanu uz prosvjed predstavnika Inicijative „Dosta je rezova“

Ministrica kulture

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek pozvala je predstavnike Inicijative koji su održali prosvjed ispred Ministarstva kulture na razgovor, međutim oni se nisu odazvali pozivu. Ministrica je izrazila žaljenje što se predstavnici Inicijative nisu odazvali pozivu te još jednom pozvala sve koji djeluju u kulturi na dijalog i razgovor temeljen na stvarnim podacima i analizi problema u sektoru kulture koji su brojni i koje ova Vlada kontinuirano rješava. 

Vezano uz prosvjed, ministrica je dala izjavu okupljenim novinarima i odgovarala na novinarska pitanja. Istaknula je kako tvrdnja Inicijative da se provode i smanjuju proračunska izdvajanja za kulturu ne stoji. Ponovila je kako je proračun u mandatu ove Vlade povećan i postotno i u apsolutnom iznosu u odnosu na državni proračun, o čemu je Ministarstvo više puta izvijestilo javnost.
 
Ministrica kulture ponovila je i kako su proračunska sredstva u dvije godine povećana za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond i pozive na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura za mlade", „Umjetnost i kultura 54 +“ i „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ osigurano je više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije u kulturi. Ukupno je za sva tri poziva ugovoreno 63 projekta za organizacije civilnoga društva, 15 projekata za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i 25 projekata za ustanove u kulturi.
 
Ministrica je detaljno pojasnila novu strukturu proračuna te u kontekstu tvrdnji Inicijative o smanjenju sredstava ponovila kako objavljeni rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu ne uključuju programska sredstva javnih  ustanova kojima je osnivač Ministarstvo kulture. Tim ustanovama odobrena su programska sredstva u ukupnom iznosu od 73 milijuna kuna i su podaci zasebno objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva.
 
Napomenula je i kako nadležna kulturna vijeća pregledavaju zaprimljene prigovore na rezultate Poziva za predlaganje programa javnih potreba za 2019. godinu, nakon čega će se donijeti konačne odluke o sufinanciranju programa.
 


Ponovivši kako nije moguće sagledavati sredstva samo kroz jedan program, ministrica je još jednom objasnila kako se sredstva za financiranje Zaklade Kultura nova, koja se na godišnjoj razini kontinuirano povećavaju, također osiguravaju u proračunu Ministarstva kulture.
Podsjetila je i kako je za 2019. godinu Zaklada distribuirala sredstva u iznosu od 9.752.570,08 kuna za provedbu 141 programa/projekta organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti.
 
Zaključno je ministrica još jednom naglasila kako se u proteklom razdoblju za organizacije civilnog društva koje djeluju na području kulture i suvremene umjetnosti otvorio čitav niz mogućnosti za financiranje vlastitih projekata javnim sredstvima na nacionalnoj razini.
 
U vezi s tvrdnjama o netransparentnosti odlučivanja istaknuto je kako se postupak donošenja odluka temelji na Zakonu o kulturnim vijećima iz 2004. godine te je najavljeno donošenje novog Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi tijekom II. kvartala ove godine. Natječaj iz ESF-a za Medije zajednice u programu je raspisivanja za prvi kvartal ove godine. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.