Ministar Malenica: Odavanje sadržaja dokaznih radnji bit će kazneno djelo, odnosit će se na sudionike postupka, a ne na novinare

Ministar Malenica: Odavanje sadržaja dokaznih radnji bit će kazneno djelo, odnosit će se na sudionike postupka, a ne na novinare
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da se izmjenama Zakona o kaznenom postupku namjerava propisati novo kazneno djelo odavanja sadržaja dokaznih radnji, no napomenuo da će se kažnjavati samo sudionici postupka, ali ne i novinari. 
Prema trenutnom prijedlogu o kojemu raspravlja radna skupina, ono će se odnositi na dio kaznenog postupka koji je sadašnjim zakonom označen kao “nejavan”, a za odavanje sadržaja dokaznih radnji bit će propisana kazna jednaka kao za odavanje službene tajne - do tri godine zatvora.

Najavio je to Malenica u izjavi za medije tijekom sastanka koalicijskih partnera u Vladi, nakon što je premijer Plenković jučer najavio borbu s curenjem informacija iz istraga. 
Na pitanje zašto se baš sada, kada u javnost izlaze informacije bivših i sadašnjih državnih dužnosnika, ide u zakonske izmjene, istaknuo je da se o tome razgovara s policijom, DORH-om i Uskokom još od prošle godine.

Zaštita prava na privatnost i presumpcije nevinosti

“Politička šteta nije motiv ovih najavljenih izmjena”, napomenuo je Malenica.  
“Imamo stav da treba zaštiti pravo na privatnost i presumpciju nevinosti osoba na koje se odnosi kazneni postupak”, pojasnio je i dodao da otkrivanje informacija iz nejavnog dijela kaznenog postupka šteti njegovim probitcima. 
Odgovorio je na optužbe oporbe koja je najavljene izmjene ocijenila nedemokratskima, istaknuvši da se time koriste za dobivanje određenih političkih poena.
“Danas ste od strane oporbenih političara konstatira da se vraćamo u neka davna vremena, da se novinari žele spriječiti da objavljuju određene informacije. Otklanjamo tezu da će se novinari kroz propisivanje kaznenog djela procesuirati”, istaknuo je Malenica.

Mediji imaju pravo objavljivati informacije o kaznenom djelu

Pojasnio je da bi novim kaznenim djelom ne bi bili obuhvaćeni novinari, već isključivo sudionici postupka - tužitelji, policija, stranke i njihovi branitelji.“Na jednoj strani imamo pravo javnosti da ima informacije o kaznenom postupku, to nitko ne spori. Smatramo da mediji imaju pravo objavljivati informacije o kaznenom postupku”, rekao je Malenica. 
Ističe, međutim, da se ovim izmjenama neće ići u smjeru da se sama istraga proglasi tajnom. Na novinarsko pitanje zašto to nije promijenjeno u paketu prošlogodišnjih izmjena tog zakona, Malenica je rekao da su tadašnje izmjene bile koncentrirane na druge stvari. Nije otkrio rokove u kojima bi Vlada mogla izaći sa takvim zakonodavnim prijedlogom.

Nastavljamo diplomatsku bitku za hrvatske državljane u Zambiji
 
Ministar Malenica kazao je da je njegova komunikacija sa zambijskom kolegom prestala nakon ponovnog uhićenja osmero Hrvata optuženih za trgovinu djecom i dodao da je pokušao s njime stupiti u kontakt, ali reakcije s druge strane nije bilo. 
Na dan kada se osmero Hrvata trebalo vratiti u Hrvatsku zambijski kolega "poslao je određenu informaciju o tome", dodao je Malenica. 
"Nakon toga oni su uhićeni i nakon toga više nemam komunikaciju s ministrom pravosuđa. U nekoliko navrata sam pokušao uspostaviti komunikaciju, međutim, nemamo nikakve reakcije", kazao je ministar.
 
Upitan o detaljima nove optužnice, Malenica je kazao da im se stavlja na teret isto kazneno djelo kao i prvi put te da je optužena još jedna osoba - službenica imigracijskog ureda. 
"Detaljne informacije nemamo o tome. Očekujemo da u narednom razdoblju određenom diplomatskom aktivnošću dođemo do određenih informacija o samom postupku", rekao je hrvatski ministar pravosuđa.
 
"Imamo dosta šture informacije", dodao je.
 
Ponovio je da su djeca u sirotištu te da su oni hrvatski državljani.  
"Nastavljamo diplomatsku bitku i za odrasle hrvatske državljane i za djecu", poručio je Malenica.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.