Predsjednik Milanović u Imotskom: Hrvatska ne smije šutjeti na prijetnje bošnjačkog političkog vodstva

Predsjednik Milanović u Imotskom: Hrvatska ne smije šutjeti na prijetnje bošnjačkog političkog vodstva

„Cijeli svoj život bio sam na strani slabijih ili onih koje sam možda greškom doživljavao kao slabije, pa i na strani bosanskohercegovačkih Bošnjaka muslimana. Međutim, na verbalno nasilje i prijetnje fizičkim nasiljem od strane njihovog političkog vodstva - koje uvijek moram odvojiti od naroda - Hrvatska ne smije šutjeti“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović u Imotskom gdje je sudjelovao na obilježavanja 31. obljetnice osnutka 115. brigade Hrvatske vojske Imotski.

 „Trenutno kao najveći akutni problem, a ta akutnost prijeti da preraste u kronično, vidim odnos prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. To je ovdje, ova vaša zona, isti narod i dvije države. Zulum koji se trenutno, odnosno zadnjih nekoliko godina više nego ikada, provodi nad političkim Hrvatima, nad njihovim političkim položajem, ponosom, statusom kao zajednice, konstitutivne zajednice je do sad nezabilježen. To je nepoštenje!“, rekao je predsjednik Milanović naglasivši kako Hrvatska ima miroljubive instrumente da se to riješi.

 „Sve će se, što se tiče nas, zadržati na verbalnoj razini, ali i riječi, ako su neodgovorne mogu napraviti štetu. Pazi što misliš i što ti pada na um temelji su mnogih odgoja i kršćanskog, katoličkog i islamskog jer loša misao lako se transportira u lošu riječ, a loša riječ u loš čin, a loš čin u lošu naviku, a loša navika u loš život, povijest i lošu reputaciju“, upozorio je predsjednik Milanović i pozvao da se verbalno i uvjeravanjem s državnim instrumentima i statusom ukazuje na nepravdu koja se čini Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Zbog ponašanja političkog vodstva Bošnjaka prema Hrvatima, predsjednik Milanović pozvao je Bakira Izetbegovića da vrati Hrvatskoj velered koji je njegovom ocu, Aliji Izetbegoviću, uručio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

 Obraćajući se braniteljima Imotske krajine, Predsjednik Republike je podsjetio kako je „Hrvatska postigla puno toga u ovih 30 godina“. „Stvorene su i druge države u Europi, međutim, jedino je Hrvatska nastala u ratu i  nema toga na što bi ova zemlja trebala biti sve samo ne ponosna, stidjet se malo čega. Naš put bio je častan. Dubok naklon za ono što ste napravili za Hrvatsku. Na kraju je sve na malo dobrih ljudi. Neka vas Bog čuva!“, na kraju je poručio predsjednik Milanović braniteljima Imotske krajine.

Na svečanosti obilježavanja osnutka 115. brigade, uz Predsjednika Republike sudjelovali su predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. Imotske brigade HV-a Nenad Puljiz, dopredsjednik Udruge obitelji poginulih branitelja Splitsko-dalmatinske županije, u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja Milan Rimac, gradonačelnik Grada Imotskog Ivan Budalić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić i državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović.

 Stopetnaesta brigada osnovana je 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata, svoj ratni put, uglavnom je provela na južnom bojištu, odnosno dubrovačkom području. Kroz 115. brigadu je prošlo oko 3900 njezinih pripadnika i najveći broj Imoćana.

 Uz Predsjednika Republike bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

 

                                                                          

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.