Predsjednik Milanović na svečanosti povodom Dana Grada Zagreba poručio gradskim vlastima: Budite pošteni, budite strogi, ne dajte korupciji da vam se osmjehne

Predsjednik Milanović na svečanosti povodom Dana Grada Zagreba poručio gradskim vlastima: Budite pošteni, budite strogi, ne dajte korupciji da vam se osmjehne

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti povodom Dana Grada Zagreba koja se održala u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu.

Prigodno obraćanje predsjednik Milanović započeo je osobnim odnosom prema Zagrebu: „Ovo je moj grad, tu sam rođen. Moji roditelji nisu, oni su jedni od onih tisuća i tisuća tragatelja za srećom i boljim životom koji su iz krajeva i pejzaža Dalmacije, hrvatskog primorja, hrvatskih otoka došli u svoj glavni grad, u grad koji je bio čežnja i zvijezda svih Hrvata. Ovo je uvijek bio više hrvatski grad nego što su to bili neki drugi glavni gradovi nama sličnih, srodnih ili po nečemu usporedivih zemalja. Ovo je grad koji je uvijek imao, barem zadnjih 200 godina, slavensku hrvatsku većinu“, rekao je predsjednik Milanović.

Osvrnuvši se na povijesne činjenice naveo je kako je Zagreb ipak u svojim najsjajnijim decenijama  bio, iako većinski hrvatski, i grad uspješnih austrijskih i njemačkih  industrijalaca, činovnika, vojnika, kao i srpskih trgovaca te bogate i vrlo uspješne male ali relevantne židovske zajednice. „Zagreb je urbanistički, a i po populaciji, bio europskiji od drugih gradova Hrvatske, planiran i lijepo iscrtan, pažljivo, nježno i elegantno građen u okviru mogućnosti koje su bile znatne. One su i danas znatne, grad Zagreb ne treba ničiju milostinju. Pomoć i suradnju da, milostinju ne“, nastavio je predsjednik Milanović.

Uspoređujući druge usporedive države i gradove, dodao je da je Zagreb bogat po relevantnim pokazateljima te tako spada među razvijene gradove Europske unije. „Vlastima mogu poručiti dvije stvari. Budite pošteni, budite strogi, ne dajte korupciji da vam se osmjehne, a kamoli da vas pozove na piće. Potres u Zagrebu je oštetio grad, međutim, on se vraća naporima svojih žilavih i otpornih stanovnika, poduzetnih obitelji, vlasnika zgrada, upravitelja. Donji grad je hrvatski ponos i vrlo vrijedna stvar, duhovno i materijalno, razlog zašto su ljudi hrlili ovdje. Donji grad je zapušten, a vi imate povijesnu šansu da to promijenite i da ovaj grad bude prekrasan. Sredite Donji grad, to je najveći izazov“, poručio je Predsjednik Republike.

Na kraju je pozvao na borbu za svaki euro iz europskih fondova: „Njih ima puno i kad ih prikupimo onda ćemo shvatiti što smo dobili iz Europske unije. Pametne zajednice i pametna društva, mudre politike rade bilance cijelo vrijeme i stalno kalkuliraju pragmatičnost“. Predsjednik Milanović obraćanje je završio čestitavši Dan Grada.

Prisutnima su se uz predsjednika Milanovića obratili Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba; Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba; Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izaslanik Predsjednika Vlade RH i Mario Kapulica, zastupnik u Hrvatskom saboru, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Povodom Dana Grada Zagreba uručene su nagrade Grada, koje su na svečanosti ovogodišnjim laureatima uručili gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik skupštine Grada Joško Klisović. Tom prigodom uručena je i nagrada Zagrepčanki godine, Sanji Bezbradica Jelavić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.