Sastanak ministra obrane Banožića i predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a admirala Bauera

Sastanak ministra obrane Banožića i predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a admirala Bauera

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima sastali su se u četvrtak 26. svibnja 2022. godine u Ministarstvu obrane s predsjedavajućim Vojnog odbora NATO-a admiralom Robertom Bauerom. Ministar Banožić zaželio je dobrodošlicu admiralu Robertu Baueru te je istaknuo da će Hrvatska nastaviti ispunjavati sve svoje obveze u NATO-u kao odgovorna članica koja doprinosi međunarodnoj sigurnosti.

„Uskoro nas očekuje Summit u Madridu gdje će se usvojiti novi Strateški koncept za kojeg vjerujemo da će biti u skladu s trenutnim sigurnosnim okruženjem, ali će također pokazati smjer djelovanja Saveza u bliskoj budućnosti“, rekao je ministar obrane Banožić i dodao kako Vlada Republike Hrvatske podupire NATO-ovu politiku proširenja na nove članice, a posebno one koje dijele vrijednosti Saveza.

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, adaptaciji te ojačanju odvraćanja i obrane Saveza, stanju na zapadnom Balkanu, sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama, misijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, kao i o opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske.

„Hrvatska ima puno razumijevanja za ukrajinski narod te će nastaviti podržavati i pomagati Ukrajini. Republika Hrvatska podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njenom putu prema euroatlantskim integracijama“, istaknuo je Banožić. Također je dodao kako je to od izuzetne važnosti zbog sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a admiral Robert Bauer čestitao je 31. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske i istaknuo kako mu je velika čast biti u Hrvatskoj.

„U Jugoistočnoj Europi, regiji od važnog značaja za NATO, Hrvatska je lider i ima vodeću ulogu. Koliko Hrvatska podupire NATO vidi se između ostalog kroz sudjelovanje Oružanih snaga RH u operacijama i misijama i potpori koju pruža Ukrajini. Pomno pratimo situaciju u Ukrajini, ali istovremeno pratimo sigurnosne izazove i u drugim dijelovima svijeta“, rekao je predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a admiral Robert Bauer.

Na kraju je podsjetio kako je NATO brzo i odgovorno prilagodio svoj postav na Istočnom krilu te implementirano najveće ojačanje sustava kolektivne obrane do sada. U tom smilsu pozdravio je i hrvatski doprinos novouspostavljenoj borbenoj grupi ojačane budnosti u Mađarskoj.

 FOTO: MORH, J.KOPI

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.