Odgoj i obrazovanje: 3325 međimurskih učenika uključeno u preventivni program „Trening životnih vještina“

TRENING , MEĐIMURJE

Trening životnih vještina“ je program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola, zlouporabe droga i nasilja) koji se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su važne u razvoju pozitivnih ponašanja. Uveden je u sve osnovne škole u Međimurju 2016. godine te je pokazao velike preventivne i pozitivne učinke na temelju kojih se nastavlja provoditi i u ovoj školskoj godini.

„Pilot projekt koji je prvotno uveden za učenike 4. razreda svih osnovnih škola u našoj županiji pokazao se vrlo uspješnim, stoga smo nastavili i nadogradili program u koji će u ovoj školskoj godini biti uključeni učenici 4., 5. i 6. razreda“, rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije koji je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije potaknuo ovaj školski preventivni program. Projekt se za sada provodi samo u Međimurskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Povodom nastavka provođenja „Treninga životnih vještina“ u školskoj dvorani Osnovne škole Belica organiziran je stručni skup za provoditelje programa na kojem su predstavljena dosadašnja iskustva i rezultati programa te plan treninga u školskoj godini 2018./19. Prof.dr.sc. Danijel Labaš, izvanredni profesor komunikologije na Odsjeku za komunikologiju Hrvatskih studija proveo je edukaciju sudionicima o medijskom odgoju i navikama učenika pri korištenju medija i interneta. Upravo je medijska pismenost glavna stručna tema ovogodišnjih edukacija u koje su uključeni i stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Koordinatorica Školskih preventivnih programa Međimurske županije Andreja Zadravec Baranašić istaknula je kako će u ovoj školskoj godini u Trening životnih vještina biti uključeno 3325 osnovnoškolaca, a edukacije će provoditi oko 30 stručnih suradnika i 200-tinjak učitelja i razrednika kroz 8 radionica.

Skup su svojom nazočnošću podržali i pozdravili načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal  i ravnatelj Osnovne škole Belica Antun Žulić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.