Dok u Slavoniji bilježe pad broja učenika u Pakracu porast broja prvašića

škola pakrac

I dok u Slavoniji bilježe pad učenika s početkom školske godine, u Pakracu uz nova ulaganja, više djece nego lani kreće na nastavu. Prvi dan nove školske godine obično je vrijeme za zbrajanje i oduzimanje svega što se ulaže u obrazovni sustav, ali i vrijeme za prebrojavanje učenika kojih je sve manje iz godine u godinu zbog pada nataliteta, te sve izraženijeg iseljavanja, posebice iz Slavonije.

No, početak školske godine u Pakracu posebno je svečan i obilježen brojnim investicijama u podizanje kvalitete standarda nastave u osnovnim i srednjoj školi na području ovog zapadnoslavonskog grada. Pakrac danas broji jednu osnovnu školu, te ima tri područne osnovne škole, uz jednu srednju školu koja ima nekoliko obrazovnih usmjerenja - gimnazija (opća), medicinska (tehničari i fizioterapeuti), te građevinska srednja škola (zidar, stolar, fasader, rukovatelj radnim strojevima, građevinski tehničar). 

Ove godine u nastavni program osnovne škole upisan je 81 prvašić što predstavlja poras u odnosu na prethodne godine. Također važno je istaknuti da ne uočavamo pad učenika, o čemu smo mogli čitati u medijima kada se spominjala prvenstveno Slavonija u kontekstu iseljavanja stanovnika. Osnovnoj i srednjoj školi osnivač je Županija koja je uložila znatna sredstva za energetsku obnovu (sufinanciranje s Fondom za zaštitu okoliša), ali i Grad Pakrac podupire rad škole i svake godine financijski sudjeluje u poboljšanju uvjeta. Od prošle godine sufinancira produženi boravak učenika, a značajno je napomenuti kako je organiziran jednosmjenski rad – istaknula je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca. 

Predviđa se daljnji porast novoupisanih prvašića u osnovnoškolski program u Pakracu jer je primjerice, ove godine u pakrački vrtić / jaslice krenulo 65-oro nove djece što je čak za 22 više nego lani. U vrtić je ove godine krenulo 192 djece ili 20 više nego prošle godine, a koji će tijekom zime 2019 / 2020. godine biti nadopunjeni s onom djecom koja će pohađati malu školu kao pripremu za polazak u prvi razred. Odlične vijesti dolaze i iz pakračkog rodilišta u kojemu je zabilježeno čak 60 rođenih beba više nego u isto vrijeme prošle godine.A za roditelje osnovnoškolaraca pozitivna je vijest da od ove godine udžbenike i radne bilježnice ne moraju kupovati. 

Od ove jeseni za sve osnovnoškolske razrede osigurani su besplatni kompleti obveznih školskih udžbenika, radnih bilježnica i mapa za likovni odgoj. Trošak nabavke udžbenika za svih 640 učenika pakračke osnovne škole, u iznosu od 350.000 kuna podmiruje se iz državnog proračuna, a Grad Pakrac izdvojio je 230.000 kuna za nabavku radnih bilježnica i mapa za likovni odgoj. Procjenjuje se da će ovom aktivnosti Vlade RH i Grada Pakraca našim domaćinstvima u rujnu ostati oko 600.000 kuna za potrošiti, umjesto na školske udžbenike i potrepštine, za nešto drugo – iznijela je gradonačelnica Pakraca. Razloga za optimizam ima na početku nove školske godine jer će svi učenici nastavu pohađati u cijelosti energetski obnovljenoj zgradi, čija je izvedba stajala 5,1 milijun kuna. Sve će to rezultirati s puno ugodnijeg prostornog okruženja i manjim energetskim troškovima.  

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.