Spomendan pogibije Zrinskog i Frankopana u Bečkom Novom Mjestu

Spomendan pogibije Zrinskog i  Frankopana u Bečkom Novom Mjestu

U Bečkom Novom Mjestu obilježen je spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Spomendan je obilježen u okviru proslave Dana Međimurske županije.

 

Odana počast

Posljednje počivalište dvojice hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koji su  30.travnja 1671.,  optuženi i osuđeni, te mučki pogubljeni posjetio je 22. travnja velik broj međimurskih domoljuba.Kako bi im odali počast  vijence i svijeće na groblju i mjestu njihova smaknuća, položili su predstavnici Međimurske županije na čelu sa zamjenikom župana Josipom Grivecom i pročelnikom Upravnog odjela za poslove župana Goranom Gotalom. Pohodu su se pridružili i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji uz veleposlanicu dr.sc. Vesnu Cvjetković, članovi Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec i Karlovac predvođeni pročelnikom Marijanom Ramušćakom, Zrinska garda Čakovec i njezin predsjednik Đuro Bel te počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, predsjednik Gradskog vijeća

Grada Čakovca. Bili su tu i Jurica Horvat te pročelnik David Vugrinec, čakovečki ogranak Matice Hrvatske,
Počasna zaštitna bojna Predsjednice RH sa zapovjednikom Zoranom Benkovićem, Karlovačka građanska garda, KUD Kotoriba, KUD Šenkovec te mnogi štovatelji lika i djela dvojice hrvatskih vojskovođa.

Događaju je s austrijske strane nazočio izaslanik gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta Franz Dinholb, koji je podržao inicijativu veleposlanice i zamjenika župana da se napokon započne sa projektom podizanja spomenika Zrinskom i Frankopanu u samom gradu.Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine te je njihova poruka kroz stoljeća vrijedna naše neprolazne zahvalnosti. Oni su među inima također utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske.

-Hrvatski narod danas živi san koji su u svoje vrijeme sanjali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i koji su za to dali ono najvrednije, svoje živote. Žrtva i križ, dobrota i božja ljubav bili su im primjer i snaga u teškim danima zatoćeništva i uoči smrti, što je u svom oproštajnom pismu posvjedočio Petar Zrinski svojoj ženi Katarini. Njihova vjera i požrtvovnost uzor su i mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu u težnji za slobodnom Hrvatskom, pogotovo našim braniteljima u Domovinskom ratu kada je proliveno mnogo krvi za ono što danas možemo uživati - u komemorativnom je govoru kod Spomen ploča naglasio zamjenik župana, dodavši da  je u njihovu čast 30. travanj proglašen Danom Međimurske županije, a Hrvatski sabor 2011. godine proglasio je 30. travanj, Spomendanom Zrinskog i Frankopana. Misno slavlje u Katedrali predvodio je fra Stanko Belobrajdić, uz pratnju crkvenog zbora iz
Kotoribe.

Marija Barić /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.