Plenković: Vulinov dolazak u ovom trenutku nije najbolje rješenje

Plenković: Vulinov dolazak u ovom trenutku nije najbolje rješenje

Hrvtaski premijer Andrej Plenković , dan uoči komemoracije žrtvama u Jasenovci,  komentirajući navodni dolazak srbijanskog ministra Aleksandra Vulina u Hrvatsku kazao je: "Od svakoga tko dolazi očekujemo da poštuje hrvatsku državu, a on je znao imati uvredljive izjave. Stoga smatramo da Vulinov dolazak u ovom trenutku nije najbolje rješenje". Dodao je kako Srbija sama sa sobom mora riješiti neka svoja pitanja, proći svojevrsnu 'katarzu' obzirom na agresiju. "Bitno je da vlasti u Srbiji jasno osude ovo što se događa", zaključio je. 

"Želimo da se sutra na službenoj komemoraciji u Jasenovcu izraz poštovanje žrtvama ustaškog logora, kao što sam učinio i prije godinu dana i kao što je to učinila jučer i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nema nikakvih dilema o čvrstim, jednoznačnim stavovima državne vlasti i institucija", kazao je Plenković. Novinare je uputio da predsjednicu pitaju zašto ona sutra ne ide na službenu komemoraciju.


Plenković komentirao i druge aktualne teme

 

Izvijestio je i kako je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao o nizu tema te da su usuglašavali prijedloge za 30-ak veleposlanika i konzularnih predstavnika. "Postignut je odličan konsenzus. Dogovoreno je 90 posto imena, sukladno prijedlogu Vlade", kazao je Plenković koji očekuje da će sve biti finalizirano kad se ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić vrati iz Toronta. Rotacija bi se trebala raditi na ljeto, dodao je.

Idući tjedan u petak na javno savjetovanje idu, najavio je Andrej Plenković tri zakonska prijedloga koji se tiču domene blokiranih građana, dva prijedloga se odnose na Ministarstvo financija, a jedan za Ministarstvo pravosuđa. Pozvao je sve zainteresirane da se uključe u raspravu i prdoinesu što boljem rješenju. Također je kazao kako se u ponedjeljak u Dubrovniku potpisuje ugovor između Hrvatskih cesta i investitora koji su dali najbolju ponudu na natječaju za gradnju Pelješkog mosta.  Najavio je i sjednicu GSV-a. "U vremenu pred nama - gospodarstvo je fokus", rekao je Plenković.

Novinari su premijera pitali što misli o građanskoj inicijativi 'Istina o Istanbulskoj' i pokretanju referenduma o Istanbulskoj konvenciji. Plenković je ponovio da je bit Konvencije zaštita od nasilja u braku te da "se orkestriranom paneuropskom kampanjom stavlja u neugodan položaj vlade onih država koje su se odlučile ratificirati konvenciju". Također, dodao je, "miješa se rasprava o biti sa svjetonazorskim pitanjima" i Hrvatska će, na sastanku Vijeća Europe u Kopenhagenu, kad i preuzima predsjedanje VE-om - upozoriti na to i pokrenuti. U tome imamo i potporu glavnog tajnika koji, poput onih koji se bave tim pitanjem, kazao je premijer - "nisu ni slutili da se ovakva tema može pretvoriti u nešto drugo". "Očekujem da se cijela organizacija jasnije odredi i pomogne drugim zemljama da proces ratifikacije prođu uz što manje tenzija", zaključio je.

Nota MVEP

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u noti koju je uputilo Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo je najnoviju Vulinovu izjavu i podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo mjerodavne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

"Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku neprimjeren je i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske.

Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije tijekom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina dodatna je provokacija koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Zbog te izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku", navodi se u priopćenju.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.