Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

„Hrvatsku u srpnju čeka veliki test za naše društvo na kojem možemo izabrati da budemo aktivni kreatori promjena, a ne pasivni promatrači. Naime, tada ćemo na Političkom forumu UN-a predstaviti svoj prvi dobrovoljni nacionalni pregled o ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja. Radi se o najvažnijoj razini procesa praćenja ciljeva kroz tri dimenzije –  gospodarsku, društvenu i okolišnu. Prikazat ćemo naš napredak u obrazovanju i zdravstvu, na tržištu rada i po pitanju ekonomskog rasta općenito. Drugim riječima, pogledat ćemo se u ogledalo, sagledati i naše vrline i mane i odlučiti na čemu trebamo raditi“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na konferenciji Podržimo održivo u organizaciji HGK, koja je okupila ključne aktere za primjenu Programa održivog razvoja 2030. UN-a.

Naglasio je kako fokus treba staviti na suradnju svih uključenih jer su ciljevi međusobno isprepleteni. „Ne smijemo se dovesti u situaciju da svatko vuče na svoju stranu. Upravo iz tog razloga smo u HGK kroz platformu HGK_COR akcelerator odlučili okupiti sve dionike. Da svi damo svoj doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja, a time i izradi dragovoljnog nacionalnog pregleda. Naravno, mi ćemo kao vodeća institucija našeg gospodarstva još intenzivnije raditi na podizanju kompetencija tvrtki“, poručio je Burilović. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je poručio kako održivi razvoj nije i ne smije biti pitanje trenda. „On je obveza današnjeg društva za ono što dolazi, za budućnost. Biti društveno odgovoran znači voditi društvo kroz transformaciju prema stabilnosti i novim rješenjima. Iz perspektive Ministarstva, održivi razvoj sustavno podržavamo, u sve naše planove i zaključke pokušavamo integrirati globalne agende i ciljeve EU. Planirati održivo znači planirati sinergijski učinak različitih sektora“, kazao je Ćorić i izrazio nadu da će zaključci današnje konferencije dodatno pomoći institucijama da bolje rade svoj posao.

Veleposlanica Švedske u RH Diana Helen Madunic je naglasila da je agenda održivog razvoja odličan alat za promjenu svijeta u kojem živimo. „Zato je Švedska vlada na ostvarivanje ciljeva agende stavila poseban naglasak. Znali smo da moramo uključiti cijelo društvo kako bi uspjeli pa smo organizirali masovnu kampanju usmjerenu na aktere iz privatnog, javnog i civilnog sektora. Ostvarili smo veliki napredak u međuvremenu, naročito po pitanju ravnopravnosti spolova i obnovljivih izvora energije, ali još je mnogo posla pred nama“, izjavila je Madunic, dodavši kako generalno moramo ubrzati tempo promjena i transformirati globalno društvo kroz ciljeve održivog razvoja.

„Premda su ciljevi održivog razvoja globalni, njihovo ostvarivanje je zadaća i nacionalnih vlasti. Tako i mi moramo preuzeti sve obveze u sklopu agende 2030. Imajući u vidu svu kompleksnost tih ciljeva i njihov utjecaj na gospodarstvo i društvo, osnovali smo Nacionalno vijeće za održivi razvoj. Kroz njegov rad želimo izgraditi Hrvatsku koja će omogućiti jednak pristup obrazovanju, zdravstvu i poboljšati kvalitetu života svih naših građana“, poručila je Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Cillian Lohan, predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, govorio je o načinu mobilizacije organizacija iz različitih sektora na primjenu ciljeva održivog razvoja i što EU može raditi bolje u njihovoj primjeni. „Naš posao je da sudjelujemo u legislativi, ali i da budemo veza između institucija EU i ljudi na terenu. Prošle godine smo naručili studiju koja je otkrila jaz između ciljeva strategije održivog razvoja i njihove provedbe u praksi. Imamo globalne sporazume, aktivne lokalne zajednice, brojne nacionalne inicijative, no nedostaje nam koherentna akcija na razini EU. Moramo svim novim sastavima EK pokazati koji su ciljevi održivog razvoja i dati im zadatak da sve njihove politike budu u skladu s njima“, izjavio je Lohan, dodavši kako fokus mora biti na ljudima, a ne na ekonomiji jer bez toga nema potrebne transformacije.

U sklopu programa održane su i dvije panel diskusije – o izazovima primjena ciljeva i mogućim prioritetima nacionalnog akcijskog plana razgovarali su pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Ana Odak, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Mario Horvatić, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i  energetike Igor Čižmek te predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK Andreja Pavlović. O digitalnoj revoluciji kao jednoj od šest područja ključnih za dugoročnu održivost do 2050. raspravljali su predsjednica Ericssona Nikole Tesla Gordana Kovačević, predsjednik Instituta za javnu upravu Ivan Koprić, predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar i profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Marko Delimar. Ključna poruka poslana s Konferencije je da je naša generacija prva koja može iskorijeniti siromaštvo i posljednja koja može zaustaviti klimatske promjene, a glavnu ulogu u ostvarivanju tih ciljeva imat će upravo održivi razvoj. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.