Ministar Tolušić u Briselu predstavio Ličku janjetinu - hrvatski proizvod zaštićen oznakom geografskog podrijetla u EU

Tolušić

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić sudjelovao je 18. ožujka 2019. godine u radu Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo u Bruxellesu. Na Vijeću se raspravljalo o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i o reformskom paketu nakon 2020.. Ministri i ministrice su razmijenili mišljenja o trima zakonodavnim prijedlozima: Uredbi o strateškim planovima u okviru ZPP-a, Uredbi o jedinstvenoj zajedničkoj organizaciji tržišta i o horizontalnoj uredbi o financiranju i nadzoru ZPP-a. Razmijenjena su i mišljenja o ažuriranoj strategiji za biogospodarstvo kojom se želi ubrzati uvođenje održivog europskog biogospodarstva kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri povećao doprinos takvog gospodarstva Programu održivog razvoja do 2030. i njegovim ciljevima.
 
U večernjim satima Ministarstvo poljoprivrede je u Briselu organiziralo prezentaciju „Ličke janjetine“, na kojoj su prisustvovali ministri poljoprivrede, eurozastupnici, veleposlanici te predstavnici međunarodnih institucija.
 
Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan uručio je ministru Tolušiću potvrde o upisu u Registar zaštićenih oznaka EU za „Ličku janjetinu“ i ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“.
 
U svom obraćanju gostima potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je izjavio:
 

„Hrvatska je možda najmlađa europska zemlja članica, ali zaštitila je 21 proizvod koji  Europi i svijetu jamči vrhunsku kvalitetu, a proizvođačima dodanu vrijednost.  Zahvaljujem povjereniku Hoganu na  prepoznavanju truda i rada naših proizvođača“.

 „Oznaka zemljopisnog podrijetla” (ZOZP) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području. Zaštita naziva „Lička janjetina“ temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. „Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka.
 
„Oznaka izvornosti” znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području. „Istra“ (ZOI) je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima s ograničenih dijela hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.
 
Na razini Europske unije registrirano je ukupno 1.441 naziva proizvoda od kojih je 21 hrvatski. Ova brojka svrstava nas na visoko 12. mjesto među državama članicama po broju registriranih naziva zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.