Europska komisija neznatno smanjila svoju procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za ovu godinu

Europska komisija neznatno smanjila svoju procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za ovu godinu

Europska komisija je danas objavile svoje zimske procjene makroekonomskih pokazatelja za ovu i narednu godinu pa tako i procjene rasta BDP-a. Kod procjena BDP-a za Hrvatsku došlo je tek do neznatnog pada procjene rasta za ovu godinu s 2,8% na 2,7%, na što je utjecalo predviđeno usporavanje rasta pojedinih velikih izvoznih tržišta Hrvatske, prvenstveno Italije i Njemačke, ali i predviđeno usporavanja rasta na razini cijele EU.

 Takva bi se kretanja trebala negativno odraziti na kretanje vrijednosti izvoza roba i usluga pa se očekuje njihov sporiji rast nego u prethodnim godinama. Daljnji rast BDP-a bi se ipak, kao i prema prethodnim procjenama, trebao temeljiti na daljnjem oporavku osobne potrošnje, na koju bi između ostalog trebali utjecati i pozitivni trendovi na tržištu rada, laganom oporavku privatnih investicija te nešto izraženijem rastu javnih investicija potpomognutih korištenjem fondova EU. Naime, u prošloj godini je ubrzana dinamika ugovaranja i isplata iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, pa su ugovoreni i isplaćeni iznosi bili znatno veći nego u prethodnim godinama (u prošloj godini je ugovoreno 2,9 milijardi eura, a isplaćeno nešto preko milijardu eura). Opisani pozitivni trendovi u kretanju pojedinih komponenti BDP-a trebali bi se nastaviti i tijekom 2020. godine pa je Europska komisija za tu godinu zadržala svoju procjenu na 2,6%.

 Očekivani rast BDP-a za Hrvatsku ostaje relativno skroman s obzirom na potrebu za bržim dostizanjem prosječne razine razvijenosti EU, ali je predviđeni rast ipak viši od očekivanog na razini cijele EU (1,5%) te u gornjoj polovici svih članica EU. Za Hrvatsku je još značajan i podatak da bi realna vrijednost BDP-a, uz ostvarivanje procijenjenih stopa rasta za prošlu godinu od 2,8% i ovu godinu od 2,7%, ove godine napokon trebala premašiti pretkriznu razinu iz 2008. godine i to za približno 2,0%.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.