Za razvoj hrvatskog ribarstva osigurano 65 milijuna eura – objavljen plan natječaja za 2019. godinu

Za razvoj hrvatskog ribarstva osigurano 65 milijuna eura – objavljen plan natječaja za 2019. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i u 2019. godini nastavlja s provedbom mjera u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020., namijenjenih cjelokupnom sektoru ribarstva i akvakulture. Tijekom godine planirana je objava 22 natječaja, ukupne vrijednosti oko 65 milijuna eura. 

U okviru pojedinih mjera natječaji se objavljuju po prvi puta, a neke mjere su već poznate korisnicima i provodile su se u prethodnim razdobljima i više puta. Njima su osigurani osnovni preduvjeti za daljnji razvoj sektora ribarstva i omogućena provedba dodatnih mjera koje nadilaze sektorske mjere, a kojima se potiču dodatne aktivnosti koje doprinose okolišno održivom, resursno učinkovitom i inovativnom ribarstvu i akvakulturi. 

Novosti u okviru  Prioriteta Unije I, namijenjenog sektoru ribolova, su natječaji za mjere kojima se podupire prijenos znanja između znanstvenika i ribara kroz stvaranje partnerstva, ograničavanje utjecaja ribolova na morski okoliš te zaštita morskog okoliša uz obnovu bioraznolikosti i ekosustava promicanjem održivih ribolovnih mogućnosti sufinanciranjem ulaganja u poboljšanje selektivnosti ribolovnih alata, u zamjenu postojećih motora onima energetski učinkovitijima i slično. U 2019. godini je predviđena i potpora ribarima za prikupljanje morskog otpada poput uklanjanja izgubljenih ribolovnih alata, a čime će se dodatno jačati svijest o važnosti očuvanja morskog okoliša. Važno je istaknuti kako se u 2019. predviđa i nastavak dodjele potpore za unaprjeđenje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, a koji predstavljaju jedan od osnovnih preduvjeta za očuvanje i razvoj djelatnosti ribolova. 

Za sektor akvakulture, u okviru Prioriteta unije II, nastavit ćemo s mjerom namijenjenom poticanju proizvodnih ulaganja u akvakulturi te u kombinaciji sa provedbom novih natječaja staviti naglasak na poboljšanje ukupnih rezultata i konkurentnosti uzgajališta u akvakulturi i na smanjenje negativnih učinaka njihovih operacija na okoliš poticanjem akvakulture koja osigurava zaštitu okoliša i prelazak na ekološku proizvodnju u akvakulturi.  Uz navedeno, u 2019. godini su predviđene i mjere zaštite javnog zdravlja kojima je omogućena financijska naknada uzgajivačima mekušaca u slučajevima privremene suspenzije izlova ugojenih organizama te mjere koje uključuju poticanje zdravlja i dobrobiti akvakulturnih životinja, uključujući prevenciju i biosigurnost, aktivnosti smanjivanja ovisnosti akvakulture o veterinarskim lijekovima, kontrolu i iskorjenjivanje bolesti u akvakulturi i slično. 

Osim ribolova i akvakulture, u 2019. godini planiran je nastavak provedbe natječaja u okviru mjere namijenjene prerađivačkoj industriji proizvoda ribarstva i akvakulture u okviru koje će se daljnje poticati osuvremenjivanje proizvodnih pogona, tehnologije i proizvoda. 

Uz navedeno, u 2019. godini će se kroz mjere stavljanja na tržište namijenjene svim podsektorima ribarstva i akvakulture, kao dodatne mjere osnovnim proizvodnim ulaganjima, podupirati i aktivnosti pronalaženja novih tržišta i poboljšanja uvjeta za stavljanje na tržište, promicanja kvalitete, transparentnosti proizvodnje te sljedivosti proizvoda ribarstva i akvakulture. 

„Naši ribari, uzgajivači i prerađivači ribe dobro su upoznati s mogućnostima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a potvrda toga je i rast iskorištenosti raspoloživih sredstava u posljednje dvije godine. U sektoru ribarstva i akvakulture strateški smo se opredijelili za održivi razvoj, očuvanje resursa i zaštitu okoliša. Novac koji nam je dostupan iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koristimo kroz mjere Operativnog programa koje su donesene smišljeno i u dogovoru sa svim dionicima sektora, kako bi svaki korak koji poduzmemo išao u istom smjeru. Kroz 22 natječaja na raspolaganju je 65 milijuna eura, a već sad je vidljivo da će se svaki euro dobro uložiti.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.