Ekološka katastrofa zbog modne industrije

Odjeća

Odjeća postaje velik onečišćivač kojeg se bogate zemlje nastoje riješiti. Donirana odjeća, odjeća koja je izašla iz mode, roba s greškom - sve to najčešće završi u Africi, gdje se preprodaje, no veći dio završi na odlagalištima koja ugrožavaju okoliš, ali i zdravlje stanovnika.

Obala lagune Korle u Gani pogođena je ekološkom katastrofom zbog svjetske modne industrije. Više od 70 tona tkanine dnevno završi na ovim odlagalištima otpada. Okoliš je zbog toga devastiran, život mještana nemoguć.

Oko te odjeće razvila se cijela ekonomija. Ali malo je toga upotrebljivo. Prodavačica je upravo kupila vreću odjeće od 55 kg, ali unutra je sve za bacanje. Brendovi i potrošači odgovorni su za tu ekološku katastrofu, smatraju ekolozi i pozivaju kupce na promjenu potrošnje.

Najmanje jedna od osam majica završi na afričkom odlagalištu otpada. Liz Ricketts osnovala je nevladinu organizaciju Or Foundation kako bi spriječila utjecaj tekstilnog onečišćenja na lagunu Korle u glavnom gradu Gane - Accri.

- Vidite da se ova odjeća stapa s prirodom. Stvara ekološku katastrofu. Gotovo je nemoguće skinuti je s pijeska. Trebat će proći godine da se odjeća razgradi, a u međuvremenu štetna i otrovna mikrovlakna ispuštaju se u okoliš, upozorava Liz Ricketts

Nekad prekrasnom krajoliku dodana je umjetna dina odjeće koja stalno raste posljednjih 15 godina. Visoka je oko 20 metara.

Gana je postala odlagalište neprodane, rabljene i donirane robe iz Europe i SAD-a. Takvom robom trguje se na tržnicama u Gani, no mala je tu zarada za lokalno stanovištvo, a ekološki i zdravstveni problem je velik.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ekoloska-katastrofa-zbog-modne-industrije-5068203

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.