Talibani napreduju, evakuacija diplomata iz Afganistana

Talibani napreduju, evakuacija diplomata iz Afganistana

Talibani u Afganistanu nezaustavljivo napreduju. Osvojili su ključni grad Lashkar Gah na jugu, nakon što su preuzeli kontrolu nad Kandaharom i Heratom, drugim i trećim po velični gradom u zemlji.

SAD je pozvao svoje građane da odmah napuste Afganistan. SAD i Velika Britanija šalju vojsku kako bi evakuirali osoblje svojih veleposlanstava.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o nacrtu izjave kojom bi se osudili napadi talibana na gradove i mjesta u kojima stradava mnogo civila. Prijete i sankcijama, a službeno priopćenje, koje su sastavile Estonija i Norveška, mora zajednički prihvatiti 15 članova.

- Glavni tajnik s dubokom zabrinutošću prati razvoj događaja u Afganistanu, uključujući najnovije borbe u Heratu i Kandaharu. Posebno smo zabrinuti zbog borbi u urbanim područjima. Nadamo se da će razgovori u Dohi između predstavnika Afganistana i talibana te regionalnih i međunarodnih izaslanika pomoći da se sukob riješi pregovorima, izjavio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Vladine snage nastavile su kontrolirati zračnu luku Kandahar koja je bila druga najveća američka vojna baza u Afganistanu tijekom njihove 20-godišnje misije.

Pad većih gradova je znak da su Afganistanci podržavaju talibane, kazao je glasnogovornik te grupe, prenijela je Al Jazeera.

Zbog brzog i nasilnog napretka talibana, SAD će u roku od 48 sati poslati 3.000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate. Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostala veleposlanstva.

- Najbolje je polako se povući jer osim nasilja, postoji sve veća prijetnja resursima', rekao je turski diplomat u Kabulu.

Brzina ofenzive je među Afganistancima izazvala kritike zbog odluke Joea Bidena o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon 20 godina. Biden je ovog tjedna izjavio da ne žali zbog svog poteza ističući da je u najdužem američkom ratu Washington potrošio više od bilijun dolara i izgubio tisuće vojnika.

State Department je objavio da su američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin u četvrtak razgovarali s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ganijem i da su mu rekli da će SAD i dalje pomagati u postizanju sigurnosti i stabilnosti Afganistana'. Osim toga, kazali su da se SAD zalaže za pronalazak političkog rješenja.

Talibani su se donedavno fokusirali samo na sjever zemlje, područje koje nikada nisu imali pod kontrolom te središte snaga Sjeverne Alijanse koje su 2001. uz pomoć SAD-a ušle u Kabul. U četvrtak su talibani zauzeli i grad Ghazni koji se nalazi 150 kilometara jugozapadno od Kabula.

Vlada i dalje kontrolira gradove Mazar-i-Sharif, Jalalabad i Kabul. Dužnosnik američkog ministarstva obrane u srijedu se pozvao na američke obavještajne službe po kojima bi talibani mogli izolirati Kabul u roku od 30 dana i zauzeti ga u roku od 90.

Evakuacija iz Kabula bolan podsjetnik na pad Sajgona


Tisuće američkih vojnika naglo su poslane u Afganistan zbog hitne evakuacije osoblja veleposlanstva u Kabulu pred nadirućim talibanskim snagama. Mnogima je to oživjelo bolna sjećanja na pad Sajgona.

Fotografija koja je ovjekovječila američki poraz u Vijetnamu i prikazuje žurno ukrcavanje Amerikanaca u helikopter na krovu zgrade, brzo se proširila društvenim mrežama nakon što su američke vlasti objavile hitno slanje vojnika u Afganistan.

- Posljednje vijesti o evakuaciji i naglom slanju vojske izgledaju kao priprema za pad Kabula. Odluke predsjednika Bidena guraju nas prema još gorem nastavku ponižavajućeg pada Sajgona 1975., rekao je vodeći republikanski senator Mitch McConnell.

Biden se i sam referirao na usporedbe sa Sajgonom u lipnju, kad su talibanske akcije tek dobivale na zamahu, i odlučno ih odbacio.

- Nema šanse da ćete vidjeti situacije zbog kojih bi ljude podizali helikopterom s krovova iz Afganistana, rekao je.

Istoga mjeseca to je odbacio i načelnik američkog združenog stožera general Mark Milley.

- Ne mogu predvidjeti budućnost, možda pogriješim, ali ne vidim da će se Sajgon 1975. ponoviti u Afganistanu. Talibani nisu sjevernovijetnamska vojska. Nije to takva situacija, rekao je.

Ne odustajemo od Afganistana

Za potrebe evakuacije američkog diplomatskog osoblja iz Kabula, 3000 američkih vojnika osiguravat će aerodrom, tisuću će ih biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4000 će ih biti u pričuvi u Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby u četvrtak je ovu misiju obio nazvati 'neborbenom operacijom evakuacije' (NOE). Kazao je da operacija nema naziv i izbjegavao je govoriti o evakuacijama.

Najpoznatija NOE misija zvala se Operation Frequent Wind tijekom koje je 7000 civila evakuirano helikopterima iz Sajgona u dva dana, 29. i 30. travnja 1975. Na pitanje o paralelama s padom Sajgona, Kirby je odgovarao naglašavajući razlike.

- Nećemo povući svo diplomatsko osoblje s terena. Ne napuštamo Afganistan, ne dižemo ruke. Samo činimo pravu stvar u pravo vrijeme da zaštitimo naše ljude, odgovorio je.

Talibani su u petak zauzeli Kandahar, drugi najveći grad u Afganistanu i sada su još samo Kabul i nekoliko džepova ostalog teritorija izvan njihove kontrole.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/talibani-zauzeli-kandahar-traje-evakuacija-diplomata-iz-zemlje-2650765

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.