Klimatske promjene - Suša u sjevernoj Italiji, pad razine mora u Veneciji i na Pagu

Rijeka Po snimljena prošlog ljeta

Klimatske promjene - globalno zatopljenje je na djelu! Suša u sjevernoj Italiji, pad razine mora zabilježen je u Veneciji gdje su presušili kanali, ali i na Pagu. Meteorolozi povlačenje mora na Pagu pripisuju visokom tlaku zraka nad Mediteranom, dok na suše u sjevernoj Italiji utječe smanjenje oborina - kiše i snijega u zimskom razdoblju.

Suha je zima za sjevernu Italiju, slična prethodnoj. Poljoprivrednici u Padskoj nizini strahuju da će biti gotovo isto kao prošle godine, kada su samo uzgajivači riže izgubili gotovo trećinu uroda. Potrošači strahuju od poskupljenja osnovnih namirnica talijanske riže i tjestenine.
Kiše i snijega je manje, a nema ni nade da će se situacija izmijeniti ."Zima je bila iznimno suha, čak je i u planinama bilo vrlo malo snijega. Vodotoci su na povijesno niskoj razini, pa mislimo da se suočavamo sa sličnom katastrofom kao prošle godine", rekao je Stefano Greppi iz Udruge poljoprivrednika u grad Pavia u televizijskom intervjuu RAI. Greppi je uzgajivač riže, pa posebno ima pri ruci podatke za svoju branšu: u regiji oko Pavije u Lombardiji lani je požnjeveno 40 posto uroda riže, dok je na nacionalnoj razini gubitak bio 30 posto. Što znači: 300.000 tona talijanske riže manje.

Situacija je alarmantna u gotovo cijelom slivu rijeke Po: u Paviji je razina rijeke dobra tri metra ispod hidrometrijske nule, jezero Garda je 44 centimetra iznad nje. Drugim riječima: kao da ste usred ljeta. Ponegdje je tlo toliko zbijeno da ga ne mogu ni preorati.

Trenutna situacija tipična je za globalno zatopljenje, smatra firentinski stručnjak za voćarstvo Stefano Mancuso . Rekao je: "Količina kiše je u prosjeku ista, ali padaline su raspoređene na samo nekoliko dana. Svatko tko misli da će se situacija popraviti apsolutno je u krivu."

FOTO: Rijeka Po snimljena prošlog ljeta /AP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.