Na Minhenskoj konferenciji rasprava o sigurnosnim izazovima i daljnjoj pomoći Ukrajini

Na Minhenskoj konferenciji rasprava o sigurnosnim izazovima i daljnjoj pomoći Ukrajini

Najvažnija tema ovdje je pomoći Ukrajini da izdrži rusku agresiju i ostvari svoju slobodu, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Konferencija okuplja više od 450 sudionika, među njima i četrdeset pet predsjednika država i vlada, kao i čelnike međunarodnih organizacija. Tema skupa su rat u Ukrajini i druga sigurnosna pitanja. Skupu se videovezom obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

„Najvažnija tema ovdje je u vezi situacije ruske agresije na Ukrajinu i daljnja pomoć, podrška, jedinstvo, prije svega, zapadnog dijela međunarodne zajednice  pomoći Ukrajini da izdrži tu agresiju i da ostvari svoju slobodu“, kazao je premijer Plenković.

Dodao je da se sinoć o toj temi raspravljalo i na večeri na kojoj je, uz nekoliko premijera, sudjelovao i državni tajnik Blinken, a na tom tragu su bile i jučerašnje poruke koje su poslali predsjednici Macron i Scholz. „Dobro je zadržati jedinstvo u potpori“, rekao je premijer.

Politička stabilnost kao primjer susjednim zemljama

Plenković je najavio da će na današnjem panelu govoriti o sigurnosnoj situaciji u našem susjedstvu. Glavna poruka koju će Hrvatska poslati je poruka političke stabilnosti.

Hrvatski model političke stabilnosti omogućio nam je ostvarenje ciljeva poput ulaska u europodručje i Schengenski prostor, gospodarski rast i rješenja i modeli pomoći ljudima u krizi.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade istaknuo je važnost dobivanja statusa kandidata u prosincu prošle godine te posjet Borjane Krišto Zagrebu

Plenković je naglasio i da će hrvatska Vlada nastaviti s vojnom pomoći Ukrajini.

„Mi smo u nekoliko navrata dali snažnu potporu nastavit ćemo pomagati ukrajinskim partnerima u onim okvirima i sadržajima koliko Hrvatska može. Izrazito smo konstruktivni u tom pogledu,“ poručio je premijer.

Na bilateralnim susretima o suradnji, sigurnosnim izazovima i procesu integracija

Drugog dana Minhenske sigurnosne konferencije predsjednik Vlade Plenković održao je niz bilateralnih sastanaka.

„Europski put ključan je za stabilnost i sigurnost jugoistoka Europe“, poruka je sa sastanka premijera Plenkovića s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u susjedstvu te procesu europskih integracija koji Hrvatska snažno podupire.

Plenković se susreo i s predsjednikom Vlade Armenije Nikolom Pashinyanom. Razgovarali su o daljnjoj suradnji Europske unije sa zemljama Istočnog partnerstva, sigurnosnim izazovima te energetskoj suradnji.

S predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a Manfredom Weberom premijer je razgovarao o rješenjima za gospodarske, sigurnosne i energetske izazove pred Europskom unijom. „Članstvo u Schengenu i europodručju pozicionira
Hrvatsku u najuži krug europskih integracija te dodatno štiti građane i gospodarstvo“, istaknuo je Plenković.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.