Šezdesetogodišnji političar uhićen je u Italiji nakon europskog naloga koji su izdale belgijske vlasti. Pod sličnim optužbama tada je u Belgiji uhićen belgijski zastupnik u Europskom parlamentu Marc Tarabella .

Sudac u Napulju odlučio je da Cozzolina bude pušten iz policijskog pritvora, ali da ostane u kućnom pritvoru dok talijanske vlasti razmatraju zahtjev belgijskih istražitelja za njegovim izručenjem. Saslušanje o izručenju zakazano je za utorak na sudu u Napulju. Belgijske vlasti ga optužuju za primanje mita u zamjenu za korištenje svog utjecaja u Europskom parlamentu. Cozzolino je odbacio optužbe, a njegovi su odvjetnici njegovo pritvaranje opisali kao "ponižavajuće i neutemeljeno".

Dana 2. veljače Europski parlament izglasao je ukidanje imuniteta i Tarabelli i Cozzolinu zbog istrage. Osim toga, Tarabelliju je prestalo članstvo u zastupničkom Klubu socijalista (S&D) , a Cozzolino ga je sam napustio.

Zbog umiješanosti u skandal koji je snažno potresao Europski parlament privedena su još četiri osumnjičenika. Riječ je o bivšem europarlamentarcu Antoniu Panzeriju , bivšoj potpredsjednici parlamenta Evi Kaili, parlamentarnoj pomoćnici i njezinom partneru Francescu Giorgiju te čelnici nevladine organizacije No Peace Without Justice Niccoli Figa- Talamanca. Figo- Talamanca je potom pušten 6. veljače.

Povodom istrage, već u prosincu, kada je afera izbila, istražitelji su proveli pretrese na više adresa, uključujući domove i urede u Belgiji, Italiji i Grčkoj. Zaplijenili su 1,5 milijuna eura u gotovini, računala i mobitele. Priča se da su europarlamentarci primali mito od Katara i Maroka, što obje zemlje odlučno niječu.