Njemačka: Diskonti prednjače pred supermarketima

Njemačka: Diskonti prednjače pred supermarketima

Prošla je godina bila razočaravajuća godina za industriju supermarketa. Nakon rekordnih godina izazvanih pandemijom, sada je došlo do prekretnice za proizvođače brendova. Trenutno nema poboljšanja na vidiku.

Edeka, Rewe & Co. htjeli bi brzo izbrisati prošlu 2022. godinu iz knjiga kad bi mogli. S obzirom na rapidno rastuće troškove života i hrane, Nijemci su držali novac na okupu i prošle godine sve više posezali za posebnim ponudama i jeftinim vlastitim markama. Od toga je posebno profitirao diskontni format prodaje. Prema najnovijem "Indeksu potrošača" GfK-a, stručnjaci za cijene i performanse ostvarili su povećanje prodaje od 7,6 posto prošle godine na temelju cijena. Nakon dvije rekordne koronske godine 2020. i 2021. supermarketi su jedva prošli sa stagnirajućim "plusom" od 0,2 posto. I to na pozadini ukupnog rasta tržišta od 1,6 posto – što, s obzirom na dvoznamenkastu stopu inflacije od prošlog ljeta i visoke jednoznamenkaste vrijednosti u mjesecima prije, također ne predstavlja nikakvo postignuće.

Prošle godine supermarketi nisu uspjeli osvojiti ni božićni mjesec prosinac, tradicionalno "mjesec brendova" u kojem kupci posežu za kvalitetnijim proizvodima kad dođu obitelj i prijatelji. Uz rast prodaje od 14 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, diskonteri su daleko iza sebe ostavili supermarkete s rastom od samo 1 posto.

Bez obzira na specijaliziranu trgovinu s prosinačkim minusom od 11 posto, to je najgora vrijednost među svim prehrambenim maloprodajnim linijama na kraju godine. U posljednjem mjesecu godine supermarketi su zaostajali čak i za samoposlužnim robnim kućama koje su rast prodaje od 3 posto uspjele usmjeriti u svoje blagajne, ali su onda završile iza supermarketa s minusom od 1,2 posto u odnosu na godine u cjelini.

Tržišni udjeli u maloprodaji hrane promijenili su se s procvatom diskonta. Shodno tome, diskonti trenutno zauzimaju 36,9 posto visoko konkurentnog tržišta hrane. To je 2 postotna boda više nego prethodne godine.

Kompanije supermarketa u ovoj zemlji "uzbunjene su i pokušavaju se suprotstaviti svim sredstvima", kaže direktor Shopper Insights u GfK, Robert Kecskes. Ali stručnjak za potrošače također ima ohrabrujuće riječi za operatera. "Do sada supermarketi nisu izgubili nijedno domaćinstvo kupaca. Čak su uspjeli proširiti svoj asortiman kupaca više od svojih diskontnih konkurenata.

Ono što se dogodilo, prema Kecskesu, jest da su kupci kod njih potrošili puno manje novca. "Ukupni prihodi značajno su pali. Dok su kod trgovaca punim asortimanom prihodi bili u prosjeku niži za 2,8 posto, u diskontima su porasli za 2 posto. Daljnja komplikacija je da je učestalost kupovine u diskontima porasla za 6,1 posto, dok je za supermarkete iznosio samo 3,1 posto."

Prema Kecskesu, činjenica da su prodajni potencijal i iskorištavanje potencijala kupaca u supermarketima pali, dok su porasli u diskontnim trgovinama, također se može formulirati pozitivno: supermarketi su još uvijek usidreni u relevantnom skupu potrošača. Pametno i uz prave mjere poduzetnika u samoposlugama u oglašavanju i na prodajnom prostoru ipak ih se može nagovoriti na kupnju. "Operateri supermarketa i maloprodajni trgovci samo moraju natjerati kupce na udar proračunskih ograničenja da bi mogli kupovati kod njih", kaže Kecskes. "Oni imaju sredstva za to", kaže stručnjak za uvid u kupce.

Kecskes samim potrošačima ne daje previše nade u poboljšanje situacije jer cijene hrane u početku neće osjetno pasti. Prema aktualnom potrošačkom indeksu, cijene koje je GfK zabilježio za robu široke potrošnje s bar kodom neznatno su pale u prosincu s najviše godišnje razine u studenom s 14,3 na 14,1 posto. S obzirom na 2022., pak, cijene koje se plaćaju u maloprodaji hrane udvostručene su s 3,8 (2021./2020.) na 8 posto u izvještajnoj godini.

Konzultant za maloprodaju u GfK-u vidi malo prostora za smanjenje cijena robe svakodnevne upotrebe u nadolazećim mjesecima. Naprotiv: stope inflacije za hranu "i dalje će biti visoke" ovisno o inflaciji i cijenama energije. Upućuju na to prognoze iz sektora veleprodaje i poljoprivrede, među ostalim, unatoč blagom padu proizvođačkih cijena krajem 2022. godine.

 Izvor: Lebensmittel Zeitung, GfK

Foto: Pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.