Otvorena obnovljena zgrada Austrijskog parlamenta nakon petogodišnje obnove

Otvorena obnovljena zgrada Austrijskog parlamenta nakon petogodišnje obnove

Austrija je nakon pet godina obnove, koja je koštala 420 milijuna eura, dobila obnovljenu povijesnu palaču Parlamenta. Na svečanom otvorenju 12. siječnja predsjednik donjeg doma Wolfgang Sobotka rekao je: "Današnji dan trebao bi biti polazište za novu eru parlamentarizma u Austriji" - piše rtvso.https://www.rtvslo.si/svet/evropa/po-petih-letih-420-milijonske-prenove-je-odprl-vrata-avstrijski-parlament/654132

Foto: EPA
Foto: EPA

Svečanosti i prijemu povodom otvorenja obnovljene zgrade austrijskog parlamenta nazočio je austrijski državni vrh, kao i zastupnici oba doma austrijskog parlamenta, europarlamentarci te brojni gosti iz inozemstva, uključujući iz svih europskih zemalja osim Rusije i Bjelorusija.

Kako je rekao Sobotka na zajedničkoj svečanoj sjednici dvaju domova, Sabor, koji je nazvao srcem demokracije, potonjoj, koja se borila za svoje mjesto u povijesti i nije imala alternativu, dao je dom i identitet. Također je pozvao na međusobno uvažavanje, spremnost na suradnju i toleranciju. Predsjednik Gornjeg doma parlamenta Günter Kovacs istaknuo je duh zajedništva i založio se za jačanje povjerenja u vladu i demokraciju. Svečanost je održana u dvorani Savezne skupštine, gdje će za dva tjedna austrijski predsjednik Alexander Van der Belln biti inauguriran za novi predsjednički mandat.

Tijekom petogodišnje obnove obnovili su oko 55.000 četvornih metara površine u sabornici, 740 prozora i 600 povijesnih vrata, te 500 lustera i drugih svjetala. Korisna površina povećana je za otprilike 10.000 četvornih metara.

Među najvažnijim novitetima u obnovljenoj saborskoj zgradi staroj gotovo 150 godina je staklena kupola promjera 28 metara iznad plenarne dvorane koja sada ima 250 umjesto 200 mjesta.  Foto: EPA
Među najvažnijim novitetima u obnovljenoj saborskoj zgradi staroj gotovo 150 godina je staklena kupola promjera 28 metara iznad plenarne dvorane koja sada ima 250 umjesto 200 mjesta. Foto: EPA

Metalni orao težak 650 kilograma, koji je restauriran u Gornjoj Austriji, ponovno visi na zidu iznad govornice i sjedala predsjedništva parlamenta. Plenarna dvorana neće biti službeno otvorena do 31. siječnja, javlja APA.

U nekad mračnom potkrovlju uređen je restoran za saborske zastupnike i goste s krovnom terasom, staza za posjetitelje i nekoliko novih višenamjenskih ureda. U unutarnjem dvorištu parlamenta izgrađena su četiri nova stubišta koja povezuju sve etaže. Obnovili su i fontanu božice Atene ispred parlamenta te mnoge druge mramorne kipove na i oko zgrade.

Austrijska kovnica novca proizvela je 200.000 kovanica nominalne vrijednosti pet eura od bakra koji je tijekom obnove skinut s krova parlamenta, a koji se mogao kupiti od listopada prošle godine.

Za posjetitelje će u subotu i nedjelju biti otvorena i obnovljena zgrada austrijskog parlamenta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.