Europska komisija i HAMAG-BICRO predstavili unaprijeđeni model financiranja za inovativne projekte

Europska komisija i HAMAG-BICRO predstavili unaprijeđeni model financiranja za inovativne projekte

Europska komisija u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Europskom poduzetničkom mrežom, predstavila je unaprijeđeni pilot-projekt Europsko vijeće za inovacije (EIC) 2019. – 2020. osmišljen u cilju pružanja podrške istraživačima, tvrtkama i inovatorima koji razvijaju inovativne i ambiciozne projekte s potencijalom za stvaranje novih tržišta i poticanje zapošljavanja, rasta i napretka u Europi. Kroz pilot-projekt EIC u periodu od 2019. do 2020. godine, na raspolaganju će biti više od 2 milijarde eura.

Okupljene je uvodnim riječima pozdravio Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a: „Uzimajući u obzir bogato iskustvo HAMAG-BICRO-a u području istraživanja, razvoja i inovacija, naša Agencija prepoznaje važnost inovativnih start-upova te malih i srednjih poduzetnika za razvoj hrvatskog gospodarstva. Od siječnja 2016. do danas, HAMAG-BICRO je sudjelovao u provedbi 351 projekta iz različitih poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a za koje je ugovoreno 862,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,62 milijardi kuna.

Povodom lansiranja EIC-a, Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: “Europsko vijeće za inovacije više je od izvora financiranja. Cilj nam je stvoriti čitav inovacijski sustav kako bi Europa došla u vodeći položaj u području strateških tehnologija i inovacija koje će oblikovati našu budućnost, poput umjetne inteligencije, biotehnologije i proizvodnje energije bez stvaranja emisija. Moramo se usredotočiti na potrebe inovatora jer oni će stvarati radna mjesta, ojačati konkurentnost Europske unije na globalnoj razini i poboljšati našu svakodnevicu.”

Uslijedila je panel diskusija u kojoj su sudjelovali Wolfgang Burtscher (Europska komisija), Mario Antonić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), Irena Kos (Amphinicy Technologies),  Vlatka Petrović (Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu) i Mario Košićek (Ministarstvo znanosti i obrazovanja).

Unaprijeđeni dio pilot-projekta EIC odnosi se na pilot-projekt EIC Pathfinder kroz koji će se podržavati projekti za potporu naprednim tehnologijama od rane faze istraživanja čiji je cilj razvoj radikalnih i inovativnih tehnologija, dok će se pilot-projektom EIC Accelerator financirati poduzeća i start-up tvrtke pri razvoju i širenju inovacija do razine na kojoj mogu privući privatna ulaganja. U okviru EIC Acceleratora poduzeća će imati pristup mješovitom financiranju (bespovratna sredstva i vlasnički kapital) do 15 miijuna eura.

Od trenutka uspostave EIC-a, već je 1276 vrlo inovativnih projekata iskoristilo ukupno dostupna sredstva u iznosu većem od 730 milijuna eura. EIC koji je trenutačno u pilot-fazi, postat će u potpunosti operativan 2021. godine u okviru sljedećeg programa Europske unije za istraživanje i razvoj - Obzor Europa.

Prijave na EIC Pathfinder otvorene su od 18. ožujka i nemaju definiran krajnji rok prijave. Prijave na EIC Accelerator otvorene su od 5. lipnja. Prijave se zaprimaju putem internetske stranice www.ec.europa.eu

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.